Zoran Stevanović

Zločin bez obeležja

Crkva „Svete Trojice” u Gornjem Adrovcu ubuduće će čuvati i sećanja na stradanje 57 meštana triju aleksinačkih sela koje su bugarske okupacione snage streljale kao odmazdu zbog Topličkog ustanka. Na spomen pločama koje se nalaze na zidu ove svetinje, sa severne strane upisno je 27 imena građana Gornjeg Adrovca, 19 iz Gredetina i 11 iz Donjeg Suhotna. Njih su zverski streljali bugarski vojnici u martu 1917. godine. Dokumentacija o stradanju našeg naroda za vreme bugarske okupacije pronađena je sto godina kasnije, u arhivu Ministarstva inostranih dela Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

‒ Na tome smo zahvalni gospodinu Ljubodragu Popoviću, nekadašnjem direktoru Arhiva Srbije, koji je poreklom iz Loćike. On je slučajno došao do tih podataka i, naravno, dostavio ih nama. Mi smo odmah preduzeli inicijativu da to publikujemo, da objavimo, da bude poznato našoj javnosti, jer do sada nismo imali takve podatke – objašnjava Zoran Stevanović, istoričar i član Odbora za obeležavanje godišnjica, jubileja i značajnih istorijskih događaja na području opštine Aleksinac.

Međutim, na tom mestu gde je izvršeno masovno streljanje stanovništva nema nikakvog obeležja, što je nepravda prema žrtvama, a i prema mlađim naraštajima koji bi čuvali uspomene na svoje pretke.

Ceo tekst pročitajte u AL novinama:

https://alpress.rs/files/Al%20novine.pdf

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two + eleven =