Motociklisti

Zašto motociklisti češće stradaju?

Vozači dvotočkaša svrstavaju se u najrizičnije kategorije u saobraćaju, a rizik njihovog pređenog kilometra čak 15% je veći nego kod vozača putničkih vozila, kaže dr Vladimir Jevtić predsednik Asocijacije za bezbednost motociklista. Po rečima našeg sagovornika, koji prisustvuje današnjem treningu motociklista u Aleksincu, najčešći razlozi nezgoda su nenošenje zaštitne opreme, ali i nepažnja drugih vozača. Motociklisti

‒ U 59 posto nezgoda sa smrtnim ishodom prošle godine u Srbiji vozači mopeda nisu koristili zaštitnu kacigu ili ta kaciga nije bila homologovana. Iz tog raloga Agencija za bezbednost saobraćaja u okviru ovog projekta deli zaštitne kacige i fluorescentne prsluke, koji su važni jer najveći broj izjava vozača automobila je ‘izvini nisam te video’ – kaže dr Vladimir Jevtić, predsednik Asocijacije za bezbednost motociklista i apeluje na vozače automobila da redovno motre na retrovizore.

Prema poslednjim podacima u Srbiji je od početka godine do sada stradalo 20 motociklista, što je po rečima našeg sagovornika istorijski najniže, ali je procentualno daleko više nego u razvijenim zemljama poput Engleske i Luksemburga.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × 2 =