Zahvaljujući medijima deca vide 8000 ubistava

Predstava “Zato što te se plašim“, kao deo programa prevencije vršnjačkog nasilja, danas je odigrana i u aleksinačkom Domu kulture za učenike starijih razreda osnovnih škola i srednjoškolce. Cilj predstave je da kroz igru troje glumaca (Milena Nikolić, Dejan Jajčanin i Marko Vučković) mladi shvate suštinu nasilja, da osete kako se oseća onaj ko je žrtva, ali i da saosete sa nasilnikom, koji je nekada i sam bio žrtva nasilja.

Predstava je podeljena u tri dela. Prvi je pozorišni, u drugom se uspostavlja interakcija učenika i psihologa, a na kraju glumci ponovo izlaze na scenu da pojedine delove odigraju po instrukcijama učenika. To je i prilika da prof. dr Žarko Trebješanin, psiholog, vidi kako mladi reaguju na pojedine scene i kako bi neke konflikte rešili.

Prema mišljenju  ovog poznatog srpskog psihologa, mnogi greše kada apostrofiraju samo fizičko nasilje. Neka istraživanja koja su sprovedena i u našoj zemlji su pokazala da fizičko nasilje čini tek jednu petinu ukupnog nasilja, ali da je kao najdrastičniji oblik ono najzanimljivije medijima, pogotovu kad se deca potuku ili kada se desi radikalni slučaj nasilja.

-Nasilja ima nedopustivo mnogo u medijima. Kad pogledate sadržaje i strukturu sadržaja medija, pre svega u štampi, na prvim stranama je ono što prodaje novine, a to je upravo nasilje. Pogotovu ovi tabloidi, a sada su manje više sve novine ili žuta ili polužuta štampa. Što ima više krvi, ubistava, to se stavlja na prvu stranu i to bolje prodaje novine. Kad pogledate televiziju, filmove i internet, i tu je puno nasilja. Evo, da vam samo kažem jedan podatak da deca do svoje dvanaeste godine vide osam hiljada ubistava, to je neki prosek. Dakle, u medijima vide osam hiljada ubistava, vide sto hiljada nekih nasilnih scena. I kad svaki dan praktično vidite, čujete ili čitate o nasilju, čak i o ubistvima, jednostavno se desi da izgubite svako osećanje da je to nedopustivo, da vam to postaje nešto sasvim normalno i da oguglate na nasilje, a to je ono što nama ne sme da se desi – rekao je Trebješanin.

Verbalno nasilje je najzastupljenije i ono može ostaviti veće posledice na psihu mladih nego fizičko nasilje, kaže psiholog prof. dr Žarko Trebješanin

Analizirajući predstavu, profesor Trebješanin je napomenuo da su i devojčice postale nasilne, ali na jedan drugačiji način. One koriste manje vidljive oblike nasilja, odnosno verbalno nasilje na fejsbuku, instagramu, tako što nekog oklevetaju, spletkare, a prisutna je i socijalna izolacija upravo preko tih društvenih mreža.

-Nasilje koje je najčešće je verbalno nasilje, jer reč nekada može da povredi mnogo više nego pesnica. Udarac ostavlja neke modrice koje i prođu, ali neke povrede na duši ostaju mnogo, mnogo duže i ostavljaju ozbiljnije tragove – napomenuo je Žarko Trebješanin na današnjoj predstavi, koja organizovana na preporuku Saveta za zdravlje opštine Aleksinac.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × 3 =