Zatvoren put Tešica-Trnava

Kiša koja je padala tokom vikenda izazvala je naglo topljenje snega, što je povećalo vodostaj Južne Morave i svih njenih pritoka na teritoriji naše opštine. Prema podacima koje smo dobili od nadležnih, u sedam sati Južna Morava je na mostu kod Aleksinca dostigla kotu od 367, što je 33 cm ispod nivoa predviđenog za vanrednu odbranu od poplava. Veći problem Morava je izazvala izlivanjem u tešičko polje, pa je od jutros zatvoren put Tešica-Trnava, jedan od pravaca koji povezuje Aleksinac i Niš.

Naglo topljenje snega ugrozilo je snabdevanje vodom meštane Kuline, pošto je tamo reka Turija potkopala cev lokalnog vodovoda.

Morava

Neprohodan je i regionalni put prema Kruševcu, jer je kod Đunisa Morava izlila na kolovoz, pa je ta deonica zatvorena za saobraćaj. Prema rečima predsednika mesne zajednice Vitkovac Vladana Milojevića, Morava preti da se izlije na put od Vitkovca prema Ražnju i to na dva mesta, ispred mosta u vitkovačkom ataru i u praskovačko polje. Prema njegovim rečima, tu je nivo reke oko 10 centimetara od vrha obale, ali procenjuje da ona još nadolazi.

Predsednik Milojević i njegovi meštani ipak mogu da budu zadovoljni jer ovog puta reka neće ugorziti njihovo naselje, pošto, iako nedovršen, bedem u izgradnji od Trnjana do Vitkovca je izdržao nalete Morave i zaštitio polja i sela u tom delu naše opštine.

Za razliku od moravskog dela opštine vodotoci prema Bovnu su bez značajno povećanog nivoa. Na Bovanskom jezeru jutros od osam sati vodostaj je bio 259,95 cm, što je za 45 centimetra manje od uobičajenog nivoa jezera. Trenutno se iz jezera u Moravicu ispušta 12,5 kubika vode u sekundi, što je uz nešto jači pritok bočnih tokova doprinelo blagom porastu nivoa ove reke.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one × 1 =