dr Rodoljub

Епидемија коначно јењава?

Епидемија малих богиња, која је у Алексинцу проглашена пре нешто више од два и по месеца, коначно почиње да показује прве знаке опадања новооболелих. Према подацима епидемиолошке службе у Алексинцу, до сада је регистровано 656 пацијената са клиничком сликом малих богиња. Болест није заобишла ни здравствене раднике који су у највећој мери били у контакту са оболелима, па је у алексиначком Дому здравља заражено 25, а у Општој болници 16 радника.

‒ Ово није број људи који су оболели на данашњи дан, већ укупан број оболелих до сада. Многи од њих, велика већина већ је преболела мале богиње. Практично од негде половине марта добијамо мањи дневни прилив, први пут. Значи имали смо непрекидни раст, било је ситуација када дневно стигне и 20 новооболелих. То је било пре неких месец и више дана – каже директор алексиначког Дома здравља др Родољуб Живадиновић и додаје да од избијања осипа до потпуног оздрављења прође од 10 до 15 дана.

Иако епидемија почиње да јењава, доктор Живадиновић каже да је тренутно веома тешко дати тачне прогнозе да ли ће се овај тренд наставити, али да свакако не треба очекивати да се епидемија брзо заврши.

‒ Нико не може да зна ни када ће да буде средина епидемије, а камо ли када ће да стане, али ево ових пар последњих недеља нам указују да смо можда достигли врхунац епидемије и да лагано почиње да пада. Очекивања су да ће се овај тренд наставити и да ће у неко догледно време, од неколико месеци, епидемија потпуно да стане – објашњава наш саговорник.

С обзиром да је заразност код ове болести веома изражена, чак 90% оних који су били у контакту са зараженим могу добити мале богиње. Стога наш саговорник апелује на оболеле да избегавају физичке контакте и да бораве код куће, како би се спречило даље ширење епидемије.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 2 =