eko patrola

Ekološki problemi: zapuštene javne površine „nikome ne smetaju”

Ekološki problemi u Srbiji u narednom periodu biće sve izraženiji. Srednje i starije generacije sa setom se sećaju svojih dečačkih kupanja i boravka u čistim rekama i potocima. Sada tu nezagađenu oazu mira i vodene lepote mogu da vide u nekim planinskim rejonima naše zemlje ili u Sloveniji i u pojedinim zemljama Zapadne Evrope, odnosno kada odu u inostranstvo.

Ne samo da otpad odlažemo u reku i pored nje, već ne vodimo računa ni o javnim poršinama. Skoro u svim našim naseljima vlada određena zapuštenost i ekološka nebriga.

      eko patrola

Naša ekipa je zabeležila neuređene javne površine u Gredetinu, pored doma kulture i pored vodopropusta kod zdravstvene ambulante i osnovne škole. Ovako ružna slika umanjuje značaj dobro postavljene signalizacije u centru ovog naselja, jer zbog rastinja pešaci moraju da idu kolovozom, pa zaštitna ograda u ovom slučaju više ugrožava nego što pomaže saobraćaju. Dodatan problem je što u ovoj visokoj travi postoje razne vrste biljaka, pa najverovatnije i one koje izazivaju alergijsku reakciju.

Po našem dobrom običaju uvek ćemo tražiti krivce u nekom drugom, pa ćemo se pitati da li su za ovakva stanja odgovorne vlasti, mesna zajednica ili žitelji tog naselja. Umesto takvih pitanja, bolje da shvatimo da je dužnost svih nas, od građana do državnih organa da vodimo računa o izgledu naše životne sredine. Što pre prionemo na posao manje će biti povoda za ovakve fotografije, a sve više za one koje se mogu zabeležiti u ruralnim predelima Slovenije, gde je naša ekipa nedavno boravila.

       eko patrola

Da se može poboljšati naša ekološka situacija, pokazuju činjenice da u naseljima gde ima organizovanog prikupljanja smeća, sve je manje divljih deponija.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twelve − 6 =