Gaja

Dr Gaja: Izabrao sam život i sačuvao dušu

Devetnaest godina nakon NATO agresije, Aleksinac se prisetio svih strahota i patnje koje je preživeo te kobne 1999. godine. Zvuk sirene, detonacija, pogašena svetla vratila su nas u vreme kada smo sa strepnjom gledali u nebo, bojeći se za svoje i živote svojih najmilijih. Doktoru Bratislavu Miladinoviću, Gaji, „Milosrdni anđeo” zauvek je odneo sestru, majku i oca. Devetnaest godina kasnije, stao je pred svoje sugrađane i ostale građane govoreći o bolu koji nosi već skoro dve decenije.

Kada Vam život donese neizreciv bol, žal i tugu pred Vama su dve mogućnosti: da izgubite veru u pravdu i Boga ili da nastavite da živite u nadi da će pravda biti zadovoljena, ako ne na zemaljskom, onda u nebeskom životu. Izabrao sam život i svoju dušu sačuvao. Živim i borim se da prevaziđem bol. Borim se za ozdravljenje svoje i tuđe dece, za oporavak svoje i svih ostalih porodica. Prema ljudima iz NATO pakta i njihovim nalogodavcima ne osećam ništa, ravnodušan sam – rekao je dr Gaja na državnoj komemoraciji povodom 19. godišnjice NATO agresije.

Vučić: Divim Vam se 

‒ Doktore Gajo, ja Vam se divim. Izgubili ste ovde i sestru, i majku, i oca. Ja sam zaplakao, Vi suzu pustili niste. E to je srpska snaga, to je srpski ponos na koji, oni koji su ubijali, nisu računali. Hvala Vam što ste tako jaki za našu Srbiju – rekao je predsednik Republike Aleksandar Vučić na komemoraciji.

Petog aprila 1999. godine Aleksinac je doživeo svoje najteže bombardovanje u NATO agresiji. U 21 čas i 35 minuta NATO projektili razorili su civilne objekte u samom centru grada zbrisavši sa lica mesta šest porodičnih kuća u Ulici Dušana Trivunca, a u Ulici Vuka Karadžića uništeno je desetak objekata. U tom zločinačkom napadu poginulo je 11 civila, a 50 je zadobilo telesne povrede.

Iste noći taj isti, nazovi, Milosrdni anđeo ranio mi je ćerku, sina i suprugu. Baš ovde, u pitomom Aleksincu – prisetio se doktor Miladinović.

Doktor Miladinović rekao je da će agresori odgovarati za svoja dela i da ne prihvata da će smrt nevinih ljudi nekom drugom omogućiti bolje sutra.

‒ To je ono što nas razlikuje od njih. To je ono što nas čini ljudima. U mom, i u osmehu moje dece, nastavlja da živi lepota moje sestre, dobrota moje majke i čestitost moga oca. Dok god postojimo kao narod, nosićemo uspomenu na sve naše nevine žrtve. Oprostili smo, ali zaboravili nismo – rekao je dr Gaja na komemoraciji.

Gaja

Posle petoaprilskog bombardovanja život je izgubilo još četvoro Aleksinčana prilikom bombardovanja voza na Grdeličkom mostu, 12. aprila. Aleksinac je bio meta NATO agresije i 28. maja, kada je u bombardovanju Novog naselja stradalo troje, a ranjeno desetak ljudi.

Obeležavanju godišnjice NATO bombardovanja, pored predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, predsednice Vlade Ane Brnabić, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, prisustvovali su ministri u Vladi Republike Srbije, predstavnici državnih institucija i diplomatskog kora, kao i veliki broj građana.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nineteen + 14 =