akcijaši

Druženje stvaralaca neodoljivog poleta

Srce ište gradilište – naziv je programa kojim su u subotu nekadašnji akcijaši sa područja aleksinačke opštine obeležili svoj praznik – 1. april, Dan omladinskih radnih brigada.

Na početku svečanosti kojoj su, osim akcijaša, prisustvovali i predstavnici Udruženja boraca NOR-a i Saveza rezervnih vojnih starešina, o okolnostima i društvenoj klimi u vreme organizovanja omladinskih radnih akcija govorio je profesor u penziji Vasilije Stojanović.

akcijaši

‒ Društvo u kome smo mi stasali kao mlada generacija vodilo je veliku brigu o nama. Za njih smo bili uzdanica i zamena, od nas se očekivalo da ostvarimo ono što je bilo zacrtano. To društvo je imalo još jednu veliku i pozitivnu stvar: štitilo nas je od svih spoljnih uticaja. U to vreme nismo ni znali šta je to maloletnička delikvencija, organizovani kriminal ili narkomanija. Bili smo entuzijasti, imali smo motiv i energiju i bili smo složni. Zato vas i sada pozivam da u trenucima kada ostanete sami sa svojim mislima i uspomenama, da se setite tog doba i kvaliteta koje smo tada imali ‒ rekao je, između ostalog, Stojanović.

Sećanja na ORA „Aleksinac 86” evocirala je komandant ove akcije Radica Pešić, dok je Mića Milojević, doskorašnji sekretar Udruženja boraca NOR-a, govorio o liku i delu Jelke Radulović, čije je ime u prvim poratnim godinama nosila jedna od aleksinačkih brigada.

Ovom prilikom, za višegodišnje pregalaštvo i angažovanje u oblasti dobrovoljnog omladinskog rada uručene su zahvalnice Kluba brigadira „O*ruk generacija”, a dobitnici su Tomislav Mitić, Miodrag Đorđević, Vasilije Stojanović, Mirjana Nikolić, Zorica Živanović, Ljiljana Stojanović, Slavoljub Milošević Đuza, Slavoljub Denić, Sadik Sezairi, Miodrag Vojinović, Dragan Urošević Piža i Milan Kostić Šolaja. Tri zahvalnice dodeljene su posthumno: Miodragu Milovanoviću Milti iz Tešice, Slavoljubu Iliću Brki iz Vakupa i Zoranu Milanoviću Cvikiju iz Aleksinca.

Lepo druženje, kako neko reče, stvaralaca neodoljivog poleta, svojim nastupom ulepšali su recitatori Tomislav Marković, Srđan Petrović, Raša Stanković i Mikica Babić.

 

Cveće na spomenik prvoj brigadi 

U okviru obeležavanja Dana ORA, delegacija Kluba brigadira „O*ruk generacija”, zajedno sa predstavnicima Udruženja boraca NOR-a i Saveza rezervnih vojnih starešina, položila je cveće na spomenik u Čukurovcu, na mestu gde je 9. jula 1944. godine formirana prva omladinska brigada u Srbiji.

Čukurovac
Polaganje venca u Čukurovcu

Cveće je položeno i na spomenik narodnom heroju ratku Joviću Dušku u Česti i na spomen-ploču na železničkoj stanici u Žitkovcu.

U gradskom parku Brđanka akcijaši su zasadili nekoliko sadnica paulovnije, a objavljen je i Bilten Kluba brigadira „O*ruk generacija”.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twenty + 13 =