Da li zaraženih nektarina ima u Aleksincu?

Građane opštine Aleksinac ovih dana zatekla je još jedna neprijatna vest o dešavanjima u njihovom okruženju. Veliki broj medija preneo je informaciju da je sedmoro ljudi uhapšeno zbog navodnog pokušaja stavljanja u promet nektarina zaraženih bakterijom monilijom, a među glavnim akterima navode se odgovorna lica i nekoliko zaposlenih u aleksinačkom preduzeću „Coja promet”, kao i odgovorna lica preduzetničke radnje „Župski melem” iz Tuleša i „Minakproma” iz Perčina i jedan fitosanitarni inspektor u Ministarstvu poljoprivrede.

Neki portali su otišli korak dalje, pa osim što su preneli saopštenje MUP-a, sugerisali su da je sprečena prodaja zaraženih nektarina Aleksinčanima, što je uznemirilo ovdašnje kupce.

Tragom ovih informacija kontaktirali smo Acu Cojića, vlasnika firme „Coja promet”, koji je rekao da pomenutih nektarina nije bilo na aleksinačkom tržištu, demantujući da je bilo pokušaja da se navodno neispravno voće uopšte stavi u promet.

Cojić je dodao da se radi o nektarinama namenjenim ruskom tržištu koje su vraćene sa carine i u kojima je nađena bakterija monilija, ali da ona nije štetna po ljudsko zdravlje već ubrzava truljenje i propadanje ploda.

U firmi “Coja Promet” tvrde da se sporne nektarine nalaze iza ovih zapečaćenih vrata

On tvrdi da je celokupna količina smeštena u hladnjaču i da je inspekcija blombirala vrata, tako da nema ni reči o tome da je sporna roba plasirana na tržište.
Cojić još tvrdi da nije bio upoznat da će nektarine, koje su poslate u destileriju biti vraćene iz preduzetničke radnje „Župski melem” i da je to saznao tek prilikom intervencije nadležnih organa.

Naš sagovornik je kategoričan da sa aleksinačkim firmama ne trguje i pozvao je sve koji pišu da Aleksinčanima prodaje pokvarene nektarine da objave u kojim prodavnicama se prodavala takva roba.

Da su Aleksinčani bezbedni potvrđuje i saopštenje MUP-a u kojem se navodi „da je pomenutim hapšenjima sprečeneo da se zaražena roba, čije je uništenje naredila fitosanitarna inspekcija, nađe na slobodnom tržištu”.

Po rečima vlasnika firme „Coja promet”, u kamionu je bilo oko 17 tona nektarina.

Inače, tokom naše posete firmi „Coja promet”, stigli su i inspektori iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ten − five =