Да ли заражених нектарина има у Алексинцу?

Грађане општине Алексинац ових дана затекла је још једна непријатна вест о дешавањима у њиховом окружењу. Велики број медија пренео је информацију да је седморо људи ухапшено због наводног покушаја стављања у промет нектарина заражених бактеријом монилијом, а међу главним актерима наводе се одговорна лица и неколико запослених у алексиначком предузећу „Цоја промет”, као и одговорна лица предузетничке радње „Жупски мелем” из Тулеша и „Минакпрома” из Перчина и један фитосанитарни инспектор у Министарству пољопривреде.

Неки портали су отишли корак даље, па осим што су пренели саопштење МУП-а, сугерисали су да је спречена продаја заражених нектарина Алексинчанима, што је узнемирило овдашње купце.

Трагом ових информација контактирали смо Ацу Цојића, власника фирме „Цоја промет”, који је рекао да поменутих нектарина није било на алексиначком тржишту, демантујући да је било покушаја да се наводно неисправно воће уопште стави у промет.

Цојић је додао да се ради о нектаринама намењеним руском тржишту које су враћене са царине и у којима је нађена бактерија монилија, али да она није штетна по људско здравље већ убрзава труљење и пропадање плода.

У фирми “Цоја Промет” тврде да се спорне нектарине налазе иза ових запечаћених врата

Он тврди да је целокупна количина смештена у хладњачу и да је инспекција бломбирала врата, тако да нема ни речи о томе да је спорна роба пласирана на тржиште.
Цојић још тврди да није био упознат да ће нектарине, које су послате у дестилерију бити враћене из предузетничке радње „Жупски мелем” и да је то сазнао тек приликом интервенције надлежних органа.

Наш саговорник је категоричан да са алексиначким фирмама не тргује и позвао је све који пишу да Алексинчанима продаје покварене нектарине да објаве у којим продавницама се продавала таква роба.

Да су Алексинчани безбедни потврђује и саопштење МУП-а у којем се наводи „да је поменутим хапшењима спреченео да се заражена роба, чије је уништење наредила фитосанитарна инспекција, нађе на слободном тржишту”.

По речима власника фирме „Цоја промет”, у камиону је било око 17 тона нектарина.

Иначе, током наше посете фирми „Цоја промет”, стигли су и инспектори из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen + ten =