pekarski dani Bugarska

Dan u znaku izložbi

Drugi dan „Pekarskih dana” protekao je u znaku brojnih izložbi. Posetioci su u Domu kulture bili u prilici da pored izložbe fotografija „Pekarski dani – retrospektiva” pogledaju i izložbu nagrađenih likovnih radova učenika osnovnih škola, izložbu narodnog svaralaštva i seoskog turizma, meda i pčelinjih proizvoda. Uporedo sa ovim izložbama, održana je i radionica „Umetnički oblikovano testo”.

pekarski dani izložba
U sali Doma omladine, u okviru izložbe „Savremeno i tradicionalno pekarstvo” svoje veštine u pripremanju hleba, slanih i slatkih peciva i kolača, pokazali su učenici osnovnih škola sa teritorije aleksinačke opštine. Svoj doprinos dali su i Dečja ustanova „Lane” kao i redovni gosti manifestacije, srednje škole iz Slovenije, Hrvatske i Bugarske.

pekarski dani Slovenija
Izložbeni dan otvorio je veroučitelj u Poljoprivrednoj školi „Šumatovac”, Dragan Stojaković koji je između ostalog rekao da je ideja stola i hleba u religiji prisutna od pamtiveka, sto kao simbol okupljanja bliskih i srodnih ljudi i hleb kao element koji je osnova ljudskog bitisanja i postojanja, ne samo fizičkog već i duhovnog.
Na otvaranju izložbenog dana, glumac Kruševačkog pozorišta Milija Vuković govorio je „Zdravicu” Ljubivoja Ršumovića.

Sutra, poslednjeg dana ove manifestacije, posetioci će biti u prilici da glasaju za najlepši slavski kolač. Nakon zabavnog programa uslediće sečenje i osvećenje slavskog kolača i proglašenje pobednika čime će biti spuštena zavesa na 12. izdanje „Pekarskih dana”.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 + twelve =