SUBNOR

Dan pobede – dan Evrope?

Povodom Dana pobede nad fašizmom, 9. maja, u prostorijama Doma omladine održana je danas proširena sednica Opštinskog odbora SUBNOR-a u Aleksincu. Tom prilikom bilo je reči o značaju antifašističkog pokreta i o savremenim izazovima za očuvanje sećanja na pobedu nad fašizmom. U tom kontekstu potrebno je očuvati spomenike na području opštine Aleksinac koji se odnose na taj period.

Sekretar ove organizacije u Aleksincu Mića Milojević podsetio je prisutne na istorijat osnivanja SUBNOR-a i na njegov značaj za negovanje antifašističkih tekovina. Vasilije Stojanović, profesor ruskog u penziji, napomenuo je da je 9. maj za njega Dan pobede nad fašizmom, a nikako i Dan Evrope. On kaže da je četrdesetih godina prošlog veka Evropa bila podeljena na države gde je bujao fašizam i one u kojima je preovladao antifašistički stav. Najviše, pored Jevreja, stradali su Rusi, Poljaci i Srbi. I to ne sme nikada da se zaboravi, bez obzira što neki pod nazivom Dan Evrope pokušavaju da relativizuju tu činjenicu.

SUBNOR SUBNOR

 

 

 

 

Među okupljenim članovima SUBNOR-a i njihovim prijateljima, preovladao je osećaj da društvo nedovoljno čini da antifašističke tekovine budu prisutnije među mladim naraštajima.
Na kraju današnjeg skupa delegacija OO SUBNOR-a Aleksinac položila je cveće na spomen-kosturnicu ispred OŠ „Ljupče Nikolić”.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

14 + 1 =