Dan belog štapa obeležen i u Aleksincu

Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih Aleksinac danas je nizom akcija obeležila Dan belog štapa. U 11 sati ispred Turističko-informacionog centra otvorena je prodajna izložba knjiga i rukotvorina, a sav prihod od prodaje namenjen je ovoj organizaciji. U 12 sati predstavnici političkog, javnog i kulturnog života našeg grada sa crnim povezima preko očiju prošetali su pešačkom zonom i na taj način dali podršku slepim i slabovidim osobama.

Cilj ovakvih manifestacija je da se ukaže na probleme i potrebe osoba sa invaliditetom i da oni postanu vidljivi ostatku zajednice – poručio je okupljenima načelnik Odeljenja za opštu upravu i društvene delatnosti Dragan Jovanović. Ti ljudi ne smeju biti diskriminisani, već im moramo omogućiti i besplatna mesta za parkiranje, bolji i brži tretman u bankama i poštama i slično. Danas ćemo se bar na kratko, nekih 500 ili 600 metara, poistovetiti sa njima tako što ćemo sa crnim povezom na očima i uz pomoć belog štapa prošetati ulicama grada i na taj način im i simbolično pružiti podršku, uz obećanje da njihove potrebe neće biti zaboravljene kada ovaj dan prođe – dodao je Jovanović.

U Srbiji živi oko 12.000 slepih i slabovidih ljudi, rekao je MO slepih i slabovidih Slađan Milovanović. On je izrazio zadovoljstvo zbog velike podrške građana, a to je, istakao je, prvi korak ka razumevanju i prevladavanju prepreka u komunikaciji dveju strana.

Današnjoj šetnji u Aleksincu prisustvovali su i predstavnici organizacija slepih i slabovidih osoba iz drugih gradova Srbije, kao i predstavnici lokalne samouprave i javnih preduzeća i ustanova. Svoju podršku slepim i slabovidim građanima opštine Aleksinac pružio je i narodni poslanik Dalibor Radičević, koji je napomenuo da će se država ubuduće truditi da kroz zakone i uredbe omogući bolji život i pruži pomoć svima onima kojima je neophodna.

Svetski dan slepih i slabovidih osoba Ujedinjene nacije ustanovile su 1992. godine i od tada se obeležava svakog 15. oktobra. Ovogodišnju akciju u Aleksincu pomogli su Centar za kulturu i umetnost, OTIS i Javna biblioteka “Vuk Karadžić“.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

11 − six =