Godišnjica velike pobede srpskih ustanika

Danas je u porti spomen-crkve Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila u Deligradu uz državne i vojne počasti obeležena 212. godišnjica Deligradske bitke, jedne od najznačajnijih i najvećih pobeda srpskih pobeda nad Turcima u Prvom srpskom ustanku.

Nakon liturgije i parastosa, o ovom istorijskom događaju govorio je protojerej Dragoljub Savić, a zatim su vence na spomen kosturnicu položile delegacije Vlade Republike Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Opštine Aleksinac, Unije boraca, Udruženja rezervnih vojnih starešina i Opštinske organizacije penzionera.

Obraćajući se prisutnima, načelnik Odeljenja za opštu upravu i društvene delatnosti Dragan Jovanović je rekao da smo se i danas u Deligradu okupili da bismo se sećali slavnih naših predaka i da budemo ponosni na njihova dela, na njihovu žrtvu i da uživamo u rezultatima slobode u kojoj i danas živimo.

U ime Vlade Srbije, okupljene je pozdravio državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković koji je istakao da su pobede na Mišaru i na Deligradu ali i ostale pobede u Prvom srpskom ustanku donele kratkotrajnu slobodu, ali za tadšnje žitelje Srbije i najznačajniju.

– Vlada Republike Srbije je maksimalno posvećena dostojanstvenom sećanju na sve učesnike i događaje iz naše istorije, jer su razdoblje Prvog i Drugog srpskog ustanka temelj današnje savremene Srbije. A današnja savremena Srbije teži miru i razumevanju sa svim zemljama u svetu. Mi želimo da privučemo što više stranih investicija i smanjimo broj nezaposlenih ali i da postanemo ravnopravan član Evropske unije – rekao je Negovan Stanković i poručio budućim generacijama da kada budu obeležavali 300. godišnjicu Boja na Deligradu da sa ponosom mogu da kažu da Srbija 100, 150 i više godina nije bila primorana da vodi odbrambene i oslobodilačke ratove i da nije trpela zulume i pogrome.

U kulturno umetničkom programu učestvovali su učenici Aleksinačke gimnazije, Hor „Pevnica“ i pesnik Slobodan Ganić.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

13 − nine =