gerontodomaćica

Gerontodomaćice kao članovi porodice

Pomoć koju dobijaju od gerontodomaćica, pojedini žitelji ražanjske opštine, opisuju kao nerazdvojni deo svoje svakodnevnice. Takvih je nekoliko desetina starih i nemoćnih, koji ovakvu pomoć dobijaju u sklopu projekta „Unapređenje socijalne zaštite u opštini Ražanj”.

‒ Pomoć nam je baš potrebna jer i supruga i ja imamo ozbiljne zdravstvene probleme. Ćerka nas često posećuje, ali ne može da bude sa nama non-stop, pa nam Cica pomaže – priča Stanoje Mladenović (79), opisujući koliko njemu i supruzi Gospođini (78) znači podrška gerontodomaćice.

‒ Pomoć nam je neophodna. Cica dolazi svakog dana na po sat vremena. Donosi nam lekove, ide u prodavnicu, zimi doda drva u kotao. Radi sve što treba ‒ dodaje Stanoje.

Dragica Jovanović (55), u Ražnju i okolini poznatija kao Cica, poslove gerontodomaćice obavlja više od decenije. Devetnaest godina radila je kao planer i magacioner računopolagač.

‒ Kada sam ostala bez posla konkurisala sam svuda gde sam videla neku šansu. Svi su me pitali za godine, niko za sposobnosti i veštine. Prijavila sam se za projekat sa gerontodomaćicama preko biroa. Raditi sa starima nije teško samo morate imati duše i strpljenja ‒ objašnjava Cica.

Kaže da je za prethodnih 11 godina vodila brigu o oko 50 starih i onemoćalih Ražanjčana. U početku je imala i po 10 do 12 korisnika dnevno. Sada brine o šestoro korisnika od kojih najstariji ima 95 godina.

‒ Mnogi traže mene pa ih imam nekoliko ‘na čekanju’. Svakog dana obilazim sve. Imam precizan raspored jer se zna kada koga treba presvući, nahraniti, kada ko ima terapiju. Zimi je teže jer se svi greju na drva pa treba i podložiti ‒ dodaje Cica.

Priznaje da joj najteže padaju njihove bolesti i psihičko propadanje jer su stari, nemoćni, a deca daleko.

‒ Pokušavam da ih razvedrim, nasmejem i najčešće i uspevam u tome. Treba biti profesionalan i postaviti granice. Mi nismo kućne pomoćnice već smo tu da pomognemo. Ponekad znaju da budu i džangrizavi, ali kada radite dugo onda prema svakom imate odgovarajući pristup – priča naša sagovornica i dodaje da u Ražnju postoji velika potreba za ovakvom vrstom usluga. – Stanje je alarmantno jer deca odlaze. Možda će i meni sutradan trebati takva pomoć jer su mi sinovi otišli ‒ kaže jedna od najpopularnijih gerontodomaćica u Ražnju.

U projektu „Unapređenje socijalne zaštite u Opštini Ražanj”, u delu koji se odnosi na usluge pomoć u kući angažovano je 12 gerontodomaćica koje opslužuju više od 60 korisnika. Ovaj projekat sprovodi se uz finansijsku podršku Evropske unije.

S. Milenković

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one × 3 =