Mihailo Rašić

General Mihailo Rašić – Ratnik važnih pobeda

Učesnik u Prvom i Drugom srpsko-turskom ratu, Srpsko-bugarskom ratu, Balkanskim ratovima, Prvom svetskom ratu, ministar vojni i dominantna ličnost, bar za javnost, jedne velike afere, koja ga nije sprečila da dogura do čina generala – njegova rodna kuća i danas se nalazi u ulici 13. oktobra u Aleksincu, koja se nekada po njemu nazivala ulica generala Mihaila Rašića.

Mihailo Rašić Mihailo Rašić, osnovnu školu i dva razreda gimnazije završio je u Aleksincu, a bio je među prvom generacijom svršenih akademaca na Vojnoj akademiji u Beogradu. Interesantno je da je akademiju završio kao osmi u rangu, a ispod njega na listi našle su se čuvene srpske vojvode Stepa Stepanović i Živojin Mišić.

Rašić je sa svojim „Dunavcima” odigrao presudnu ulogu u Kumanovskoj bici. Istoričari kažu da se u Kumanovsku bitku uključio u odsudnom trenutku jer je napad neprijatelja slomljen. Bila je to prva srpska pobeda u ratu 1912-1913. godine. Interesantno, Rašić je dobio naredbu od Vrhovne komande da krene u napad, tek nekoliko sati kasnije. Pošto je ovaj manevar maltene odlučio Kumanovsku bitku, Rašić nije kažnjen zbog samonicijativnog postupanja, već je reaktiviran, odlikovan Krađorđevom zvezdom sa mačevima, a njegovo ime počinje da krasi i čin generala.

Rašić je sa svojom Kombinovanom divizijom odigrao značajnu ulogu i u Cerskoj bici. O tome, kao i kako je postao centralna figura jedne afere koja je pre ratova potresala Srbiju i zašto je Rašić bio među najzapaženijim gostima na prvim modernim Olimpijskim igrama u Atini, čitajte u AL novinama

https://alpress.rs/files/Al%20novine.pdf

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

7 − six =