Mihailo Rašić

Генерал Михаило Рашић – Ратник важних победа

Учесник у Првом и Другом српско-турском рату, Српско-бугарском рату, Балканским ратовима, Првом светском рату, министар војни и доминантна личност, бар за јавност, једне велике афере, која га није спречила да догура до чина генерала – његова родна кућа и данас се налази у улици 13. октобра у Алексинцу, која се некада по њему називала улица генерала Михаила Рашића.

Mihailo Rašić Михаило Рашић, основну школу и два разреда гимназије завршио је у Алексинцу, а био је међу првом генерацијом свршених академаца на Војној академији у Београду. Интересантно је да је академију завршио као осми у рангу, а испод њега на листи нашле су се чувене српске војводе Степа Степановић и Живојин Мишић.

Рашић је са својим „Дунавцима” одиграо пресудну улогу у Кумановској бици. Историчари кажу да се у Кумановску битку укључио у одсудном тренутку јер је напад непријатеља сломљен. Била је то прва српска победа у рату 1912-1913. године. Интересантно, Рашић је добио наредбу од Врховне команде да крене у напад, тек неколико сати касније. Пошто је овај маневар малтене одлучио Кумановску битку, Рашић није кажњен због самоницијативног поступања, већ је реактивиран, одликован Крађорђевом звездом са мачевима, а његово име почиње да краси и чин генерала.

Рашић је са својом Комбинованом дивизијом одиграо значајну улогу и у Церској бици. О томе, као и како је постао централна фигура једне афере која је пре ратова потресала Србију и зашто је Рашић био међу најзапаженијим гостима на првим модерним Олимпијским играма у Атини, читајте у АЛ новинама

https://alpress.rs/files/Al%20novine.pdf

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 1 =