Vojni poziv ponovo popularan – Dobrovoljci dobili priznanja

U sali Doma kulture danas su uručene značke i zahvalnice vojnicima sa teritorije opštine Aleksinac koji su  dobrovoljno odslužili vojni rok. U periodu od 2011. do 2016. godine na teritoriji aleksinačke opštine bilo je devedeset dvoje dobrovoljnih vojnika, a njima su na današnjoj svečanosti priznanja uručili načelnik Regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš pukovnik Nenad Marković i predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković.

Ljubav prema otadžbini bila je jedan od povoda da u Vojsku Srbije stupe dobrovoljno, uglavnom kažu ovi mladi ljudi koji su danas i zvanično dobili priznanja za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem. Neki od njih su i ostali u vojsci kao profesionalni vojnici iako su prethodno obrazovanje stekli u drugim oblastima.

Vojska
Vidosav Golubović sa pukovnikom Nenadom Markovićem i predsednikom Nenadom Stankovićem

Jedan od njih je Vidosav Golubović iz Aleksinca, koji je nakon osnovnih studija sociologije odlučio da profesionalnu karijeru nastavi u vojsci.

‒ Ja sam 2011. završio na Vojnoj akademiji klasu slušalaca za rezervne oficire, izašao sam sa činom rezervni potporučnik i dalje radim u vojsci. Želeo sam da izgradim i unapredim sebe kroz ovako jedno novo iskustvo, a svakome ko je u mogućnosti preporučio bih da odsluži vojni rok sa oružjem i zbog otadžbine, ali i zbog sebe – kaže Golubović.

Vojska
Marko Terzić

Među osamdesetak vojnika koji su se danas odazvali pozivu Vojske Srbije da prime priznanje bio je i Marko Terzić iz Trnjana, koji ponosno ističe da je bio u prvoj generaciji dobrovoljnih vojnika, marta 2011. godine.

‒ Bilo je drugačije nego kod generacija koje su ranije služile, prvi put smo bili u mešovitim klasama sa devojkama, tako da je isksutvo bilo veoma zanimljivo. Želeo sam da se služenjem vojnog roka odužim svojoj otadžbini, ali i da steknem nova iskustva i znanja. Moram da kažem da su se žene veoma dobro snašle i da su u svim zadacima jednako učestvovale, čak su neke od njih na gađanjima bile bolje od svih muškaraca – ističe Terzić.

Vojska Služenje vojnog roka najpre je životna škola, kaže pukovnik Nenad Marković  i dodaje da se dobrovoljnim služenjem vojnog roka ženama daje prilika da ravnopravno konkurišu sa muškarcima i da zasnuju radni odnos u jedinicama vojske, čime im se nudi mogućnost stalnog zaposlenja, pristojna plata i relativno uređen život.

‒ Svedoci smo vremena u kojem živimo da je vojni poziv ponovo popularan, da je vojna uniforma ponovo omiljena, ona nas podseća na slavne dane naše prošlosti, na naše pretke. Našim precima možemo da se ponosimo, samo ako se oni nas ne stide. Zbog toga mi je bilo zadovoljstvo da danas prisustvujem ovoj ceremoniji i uručim skromna vojna priznanja mladićima i devojkama sa terotorije opštine Aleksinac, koji su uspešno odslužili vojni rok i regulisali na častan način svoju vojnu obavezu – rekao je pukovnik Marković.

Današnjoj ceremoniji u Domu kulture, pored pukovnika Markovića i predsednika opštine Nenada Stankovića, prisustvovali su predstavnik nadležne komande major Toni Turk, predsednik Skupštine opštine Aleksinac Grujica Veljković, direktori javnih preduzeća i ustanova i brojni građani.

Svečanu ceremoniju pratio je nastup Mešovitog hora Šumatovac koji je, nakon intoniranja himne “Bože pravde”, svečanost upotpunio pesmama “Tamo daleko” i “Ovo je Srbija”.

Vojska

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 − four =