Cenić

Vlasta Cenić pred večerašnju promociju: I očevi mogu biti lirski junaci

Još od najstarijih vremena, pa do današnjih dana, majka je velika i večita tema u književnosti i umetnosti. I otac je česta tema svetske literature, međutim antologija o majkama je mnogo, a o očevima su retke, skoro da ih i nema. To je motivisalo pesnika Vlastu Cenića da priredi zbornik najlepših pesama o ocu, nazvavši ga „Moj otac hrani ptice”.

‒ Imao sam u rukama samo dve antologije o ocu, u njima su bile, pre svega, pesme za odrasle. I zato sam ja rešio da proberem i okupim pesme o ocu, ali da budu za decu i mlade. Grčku reč antologija zamenio sam našom, mnogo lepšom – cvetnik. Jer dobre pesme su, zaista, kao cveće samo one su cveće koje ne vene – kaže Cenić.

Cenić

Na zborniku, koji će večeras biti predstavljen Aleksinčanima, Vlasta Cenić radio je skoro deceniju. Na putu kreiranja cvetnika, značajna mu je, kaže, bila podrška koju je dobijao od kolega.

‒ Recimo pesnik Vlada Batinić iz Obrenovca mi je jednom napisao, ‘Očevi su više epski likovi, pa ih je poezija, izuzev narodnih epskih pesama, marginalizovala. Zato samo napred dragi prijatelju, ispravi tu diskriminaciju i pokaži mlađanim čitaocima da očevi mogu i te kako biti lirski junaci. Po katkad trbušasti, proćelavi, nezgrapni, rasejani, mrgudi, ali uistinu plemeniti, brižni i ljubavi prepuni za svoju porodicu.’ E, ove reči su mi, zaista, bile reči vodilje dok sam sakupljao najlepše pesme o ocu. Ovaj cvetnik je zbirka po mom ukusu, ne po nekim strogim kriterijumima, nego to kako je jednom Ršumović rekao ‘po jednom mom raspoloženju’ u ovom trenutku. Uostalom najbolji izbor pesama je onaj koji sačinimo za sebe ‒ kaže naš sagovornik.

‒ Ovde stanuju pesme i velikih i manje poznatih stvaralaca, bitno je da su pesme lepe, a to ćemo se uveriti i večeras, uprkos kiši – poručuje Cenić.

Na promociji „Moj otac hrani ptice”, koja će večeras biti upriličena u Doku kulture sa početkom u 19 sati, učestvovaće i pesnici zastupljeni u ovoj knjizi Violeta Jović i Aleksinčani Svetlana Biorac Matić, Srbobran Matić i Ljiljana Krstić.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eighteen − 10 =