Cenić

Власта Ценић пред вечерашњу промоцију: И очеви могу бити лирски јунаци

Још од најстаријих времена, па до данашњих дана, мајка је велика и вечита тема у књижевности и уметности. И отац је честа тема светске литературе, међутим антологија о мајкама је много, а о очевима су ретке, скоро да их и нема. То је мотивисало песника Власту Ценића да приреди зборник најлепших песама о оцу, назвавши га „Мој отац храни птице”.

‒ Имао сам у рукама само две антологије о оцу, у њима су биле, пре свега, песме за одрасле. И зато сам ја решио да проберем и окупим песме о оцу, али да буду за децу и младе. Грчку реч антологија заменио сам нашом, много лепшом – цветник. Јер добре песме су, заиста, као цвеће само оне су цвеће које не вене – каже Ценић.

Cenić

На зборнику, који ће вечерас бити представљен Алексинчанима, Власта Ценић радио је скоро деценију. На путу креирања цветника, значајна му је, каже, била подршка коју је добијао од колега.

‒ Рецимо песник Влада Батинић из Обреновца ми је једном написао, ‘Очеви су више епски ликови, па их је поезија, изузев народних епских песама, маргинализовала. Зато само напред драги пријатељу, исправи ту дискриминацију и покажи млађаним читаоцима да очеви могу и те како бити лирски јунаци. По каткад трбушасти, проћелави, незграпни, расејани, мргуди, али уистину племенити, брижни и љубави препуни за своју породицу.’ Е, ове речи су ми, заиста, биле речи водиље док сам сакупљао најлепше песме о оцу. Овај цветник је збирка по мом укусу, не по неким строгим критеријумима, него то како је једном Ршумовић рекао ‘по једном мом расположењу’ у овом тренутку. Уосталом најбољи избор песама је онај који сачинимо за себе ‒ каже наш саговорник.

‒ Овде станују песме и великих и мање познатих стваралаца, битно је да су песме лепе, а то ћемо се уверити и вечерас, упркос киши – поручује Ценић.

На промоцији „Мој отац храни птице”, која ће вечерас бити уприличена у Доку културе са почетком у 19 сати, учествоваће и песници заступљени у овој књизи Виолета Јовић и Алексинчани Светлана Биорац Матић, Србобран Матић и Љиљана Крстић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − 14 =