Tešica

Vladika Arsenije u Tešici: Podizali smo hramove u najtežim vremenima

Protekla nedelja za vernike i građane Tešice i okolnih naselja bila je veoma svečana. U ovom aleksinačkom naselju obeležena je 180. godišnjica od izgradnje ovdašnje crkve. Crkva Hram Uspenja Presvete Bogorodice, podignut je davne 1839. godine. Centralni događaj jučerašnjeg obeležavanja praznika je bila svečana liturgija koju je služio Njegovo preosveštenstvo niški episkop Arsenije sa aleksinačkim sveštenstvom. Zaslužnim ustanovama i pojedincima dodeljene su gramate u znah zahvalnosti za pruženu pomoć u obnovi tešičke crkve.

Tešica

Nedeljno jutro u porti Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tešici odisalo je svečanom atmosferom. Sređena zgrada crkve, uređeno dvorište, svečano obučen okupljen narod, uz prisustvo crkvenog hora Hrama Sveti Nikola iz Aleksinca i članova lokalnog kulturno-umetničkog društva „Dejan Jovanović Deša” obučenih u narodnu nošnju dočekali su Njegovo preosveštenstvo niškog episkopa Arsenija. Nakon osvećenja novog ikonostasa i novih ikona, episkop Arsenije služio je sa sveštenstvom svečanu liturgiju. Posle toga, pričestio je zainteresovane vernike koji su bili spremni za taj čin.

Obraćajući se prisutnima, episkop niški Arsenije je istakao značaj vere za očuvanje našeg identiteta.

‒ Vera je ona koja nas poziva svake nedelje, svakoga praznika da se sabiramo na svetoj liturgiji, da ispovedamo našu veru u jednoga Boga u trojici, Oca, Sina i Duha svetoga. Tako i ovaj hram, evo već 180 godina stoji na ovom svetom mestu i u njemu se uznosi slava Bogu. U onim najtežim vremenima, kada je naš narod robovao pod Turcima, mi smo podizali hramove. Nema nijednoga vremena koje je bilo našem narodu naklonjeno, uvek smo bili u vremenima stradanja, progona i upravo u tim najtežim trenucima podizali smo najlepše i najveće svetinje – rekao je vladika Artemije, čestitajući jubilej i zahvaljujući se dobrotvorima hrama u ime Niške eparhije.

KUD Dejan Jovanović Deša
KUD Dejan Jovanović Deša

Dobrotvorima koji su pomogli da se hram obnovi i da dobije današnji izgled dodeljene su arhijerejske gramate. Ova priznanja dobili su Mila Nešković – Bucoli iz Nozrine, Nenad Mladenović, Sava Kostadinović, Ljubiša Stojanović, Dragan i Saša Stoiljković iz Tešice, kao i Skupština opštine Aleksinac, Mesna zajednica Tešica, Dragoljub Janković iz Niša i Velibor Janković iz Tešice.

Hor Sveti Nikola
Crkveni hor “Sveti Nikola”

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seventeen − 7 =