kontejner

Vikend-vandali na delu: kome smetaju kontejneri?

Da je vikend vreme kada najčešće stradaju kante za smeće potvrđuje i nedavni događaj u selu Trnjane na raskrsnici prema Jakovlju. U ponedeljak ujutru prolaznike je dočekala ružna slika, prevrnuti kontejner koji je bio prepun smeća i oko njega razbacano đubre. Nažalost, ova slika je nepromenjena i danas i ako se u ovom selu obeležava veliki verski praznik Sveta Petka.

Stiče se utisak da našoj nemarnosti i bahatosti nema kraja. Bilo da su noćni huligani ili neoprezan vozač prevrnuli kontejner, nedopustivo je da nikog nije briga ko je to učinio, a još više da on ne bude podignut i vraćen u prvobitno stanje.

Neosporna je činjenica da je postavljanje kontejnera u seoskim sredinama smanjilo broj divljih deponija, ali je i istina da su kontejneri, naročito vikendom, na meti neodgovornih građana. Za sada takvi incidenti uglavnom prolaze nekažnjeno, a jedini gubitnici su sami građani koji su putem Fonda za zaštitu životne sredine finansirali njihovu nabavku. Ovi kontejneri su često i prepuni, pa neki od građana postavljaju pitanje da li su na selu pogodniji metalni od plastičnih kontejnera i da li je neko izvršio analizu otpada koji se stvara u ruralnim sredinama, pre nego što je odlučeno o kupovini posuda. Za sada nama, kojima smeta neekološko ponašanje pojedinaca, ostaje samo da apelujemo na druge da se odgovornije ponašaju prema imovini koja svima nama služi.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twelve + 19 =