Vida Ognjenović

Vida Ognjenović: Tabloidi pobeđuju samo na jedan dan

Na šestom Festivalu prvoizvedenih predstava Povelju za doprinos savremenoj srpskoj drami dobila je poznata i priznata rediteljka, dramska i prozna spisateljica, predsednica srpskog Pen centra i profesorka Akademije umetnosti Vida Ognjenović. Iako motive za svoje drame često pronalazi u okvirima nacionalne istorije ili mitologije, ova umetnica nadilazi društveno-istorijski kontekst i nudi originalne umetničke tvorevine, priznate i prepoznate u svakom vremenu, pa i u ovom našem. Festival prvoizvedenih predstava u Aleksincu zatvorila je njena predstava „Viza”, koju su u čast nagrađenih izveli studenti sa Fakulteta savremene umetnosti u Beogradu. Vida Ognjenović je za „AL novine” govorila o umetnosti i polici, aktuelnom stanju u pozorištu, migracijama, ima li u ovoj zemlji budućnosti za mlade ljude…

Vida Ognjenović U svom obraćanju aleksinačkoj publici parafrazirali ste Šekspirov citat da je pozorište ogledalo života i dodali da smo mi, plašeći se istine koja se u njima može videti, sva ogledala već razbili. Jesmo li zaista počeli da se zavaravamo i pristali na iskrivljenu sliku društva i nas samih?

‒ Mi smo mnoga ogledala ‘potrošili’ pokušavajući da oponašamo život i pokušavajući da nateramo život da pogleda svoje pravo lice, bez zavesa, bez šminke. Vrlo često su ta ogledala bila razbijana zato što je lice bilo ružno, a nije htelo to da prizna, tražilo je bolje i, ne tačnije, ali po njega prijatnije ogledalo. Ali pozorište je sve to preživelo i, što je najvažnije, gledaoci su ostali verni pravom pozorištu i radije se ogledaju u pravom pozorištu nego u onom zabavnom, nacifranom, prenašminkanom i površnom.

Većina predstava na ovom Festivalu je društveno angažovana i tiče se savremenog trenutka, ukazuje na ozbiljnost situacije i pokušava da, na neki način, gledaoce natera na razmišljanje. Međutim, čini se da javnost nikad nije bila nezainteresovanija za ovakve teme. Zašto smo postali imuni na to i u kojoj meri pozorište gubi bitku sa tabloidima i rijaliti šouima koji nas bombarduju sa televizija sa nacionalnom frekvencijom?

‒ Mislim da se tabloidi otimaju o javnost, otimaju se sa pozorištem za pažnju javnosti, građana, čitalaca… Ja ne verujem da su tabloidi pobedili, i to je površni zaključak. Oni, možda, pobede na jedan dan, jer ih više ljudi pročita zbog skandaloznih rubrika ili zbog napada na ljude. Međutim, onda kad moraju da plate odštetu zato što su neosnovano vređali ljude, izmišljali i lagali, jer su njihove novosti uglavnom lažne novosti, što je sada i u svetu trend, onda ne pišu o sebi, onda ćute. Pozorište je tu da kaže kad je to bilo ili nije bilo, kako se šire lažne vesti i koje su prave vesti. Doduše, ne bi trebalo pozorište smatrati nekom vrstom zidnih novina ili tabloida, koje se stalno treba baviti nekom vrstom skandaloznih pojava. Naprotiv, pozorište ima daleko snažnije i, da kažem, dublje ideje i razloge postojanja.

Ceo intervju pročitajte u AL novinama: 

https://alpress.rs/files/Al%20novine.pdf

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

8 + 13 =