Kosovsko pomoravlje

Veče stvaralaca iz Kosovskog Pomoravlja

Sinoć, druge večeri „Kulturnog leta”, aleksinačkoj publici u amfitetatru ispred biblioteke, predstavili su se gosti iz srpskih opština Kosovskog Pomoravlja.Udruženje žena „Moravski biser” iz Parteša na svom štandu je predstavilo slatke i slane proizvode, ručne radove, narodnu nošnju i nakit. Svoj štand imalo je i aleksinačko Udruženje „Radinost”.

Udruženje „Moravski biser” formirano je 2014. godine sa ciljem očuvanja kulturne baštine, tradicije i identiteta. Udruženje trenutno ima preko 50 članica, sarađuje sa velikim brojem sličnih udruženja i redovno učestvuje na etno priredbama u mnogim gradovima Srbije. Pre tri godine učestvovali su na manifestaciji u ruskom gradu Vologda.

‒ Naše udruženje već nekoliko godina organizuje Etno fest ‘Glavičica’ na arheološkom lokalitetu Glavičica u selu Donja Budriga gde se nalaze i ostaci crkve Hrista Spasa iz 14. veka. Uz pomoć ambasade Švedske konzervirani su temelji a pored njih podignuta je zgrada Turističkog centra ‘Vizitatorijum’. Tu se svake godine na Uskrs održava Etno fest sa koncertom narodnih pesama i igara, likovnom kolonijom i izložbom hrane – rekla nam je Verica Milošević iz Udruženja „Moravski biser”.

Kosovsko pomoravlje

Divno veče našim najmlađim sugrađanima priredili su glumci Doma kulture „Radomir Popović” Kosovska Kamenica-Ranilug i Srpskog pozorišta Gnjilane, predstavom „Dugonja, Trbonja i Vidonja”. Predstavu po motivima teksta Mladena Širole, režirali su Saša Stojanović i Cvetko Stanojević. Reč je o o još jednoj priči o dobru i zlu čiji su junaci dobra vila, zla veštica, kralj i ostali likovi koji su neophodni da se dočara bajka sa obaveznom poukom.

Druženje sa stvaraocima iz južne srpske pokrajine završeno je koncertom Kulturno-umetničkog društva „Simonida” iz Raniluga na kome su se predstavili igrama i pesmama iz Kosovskog Pomoravlja.

Kosovsko pomoravlje

Od koreografa Milorada Stoilkovića saznajemo da je KUD „Simonida” osnovano 2012. godine. Trenutno broji 70-tak članova raspoređenih u tri igračke grupe, ima svoj orkestar i žensku pevačku grupu. Društvo je nastupalo širom Kosova i Metohije, u Srbiji, Makedoniji i Republici Srpskoj.

Inače, saradnju sa kulturnim poslenicima iz ovih kosovskih mesta uspostavio je „Teatar 91” koji redovno gostuje u Kosovskom Pomoravlju, a nema sumnje da će se u kulturnu razmenu uključiti i Gradsko kulturno-umetničko društvo „Aleksinac”.

Kosovsko pomoravlje

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

16 − fifteen =