Žitkovac crkva

Veče posvećeno Rajevskom

Dan pre nego što je poginuo na Golom brdu kod Gornjeg Adrovca 1876. godine, ruski dobrovoljac Nikolaj Nikolajevič Rajevski je odbio napade Turaka i naterao ih u povlačenje sa prostora Mrsolja (Moravac) i Žitkovca, kažu istorijski podaci.

knjiga Vronski O pukovniku Rajevskom, koji je poslužio Tolstoju kao prototip za lik grofa Vronskog u romanu „Ana Karenjina”, biće reči sutra u Žitkovcu, na predstavljanju knjige „Vronski u Srbiji – Misije pukovnika Rajevskog 1867. i 1876.” autora profesora dr Budimira Potočana.

Ova knjiga je plod tridesetogodišnjeg istraživanja profesora Potočana i zahvaljujući njoj, javnost je u prilici da prvi put vidi i pisma koja je Rajevski uputio ondašnjem srpskom ministru odbrane Milivoju Petroviću Blaznavcu. Pored autora, o knjizi će govoriti i urednik u Zavodu za udžbenike, Nebojša Jovanović.

Promocija knjige se održava u hramu Svetog Arhangela Gavrila sutra (24. maj) od 18 sati, a organizatori su biblioteka „Vuk Karadžić” i nedavno formirano Udruženje stvaralaca u kulturi „Zavičaj” iz Žitkovca. 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twenty − 6 =