Zdravice

Veče posvećeno autoru pesme „Stani, stani Ibar vodo”

U okviru Večeri srpske muzike, zdravice i ćirilice, koja je održana sinoć u Domu omladine predstavljene su dve knjige, „Tako je živeo i stvarao Dragiša Nedović” i „Zdrav Srbine, moj ponosu”.

O knjizi posvećenoj, autoru pesama „Stani, stani Ibar vodo”, „Lepe li su nano Gružanke devojke”, „U lijepom starom gradu Višegradu”, Dragiši Nedoviću govorio je autor knjige profesor doktor Dragan Bataveljić.

Bataveljić On je bio zaboravljen skoro pola veka, ali došlo je do toga da se prave vrednosti cene i mi smo u Udruženju ‘Kragujevac-koncert’ odlučili 99. da se organizuje jednodnevni koncert, manifestacija Dani Dragiše Nedovića. To je vrlo brzo preraslo u festival i taj festival se održava svake godine u Kragujevcu – kaže profesor Bataveljić i dodaje da će se ove godine dan pre festivala, odnosno 2. maja održati okrugli sto na kome će o Nedovićevom stvaralaštvu govoriti istaknuti etnomuzikolozi, profesori muzičkih akademija i vokalni solisti.

Dragiša je imao osmoro braće i sestara i bili su veoma siromašni. Rođen je u Kragujevcu, ali bio je jugoslovenski tekstopisac. Njegovo delo je bilo prava poezija. Sarađivao je sa najpoznatijim solistima i kompozitorima, poput Miodraga Todorovića Krnjevca, Nestora Gabrića, Safeta Isovića i mnogih drugih. Mnoge pesme napisao je u Dalmaciji, između ostalih i čuvenu „Kad si bila mala Mare – govori autor knjige posvećene Dragiši Nedoviću.

Dragiša Simić Aleksinčanima je sinoć predstavljena i zanimljiva zbirka zdravica, beseda i pesama o kojoj je govorio priređivač Dragiša Simić.

U knjizi ima negde oko 70 autora i manje poznatih, ali i čuvenih poput Dobrice Erića, Ljubivoja Ršumovića, Vladislava Petkovića Disa i Laze Kostića. Smeštene su u devet poglavlja zdravice, besede, patriotske, pesme posvećene Kosovu i Metohiji, ljubavne pesme, šaljive, tako da ima za sve ukuse – objašnjava Simić.

 

U programu su učestvovali i članovi KUD-a „Mladost” iz Žitkovca i etno-grupa „Lazarice“ iz Kruševca.

Lazarice

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eighteen + ten =