Zoran knjiga

Večeras promocija nove monografije: Lokalna politika od oslobođenja do danas

Obeležavanje Dana opštine Aleksinac, prema ovogodišnjem programu, počeće večeras u 18:45 otvaranjem izložbe „Od župe do opštine” u Galeriji 1 Centra za kulturu i umetnost Aleksinac. Ova izložba, koju priređuju kustos Aleksandar Nikezić i grafički dizajner Marko Miladinović, uvertira je u promociju monografije „Lokalna samouprava u Aleksincu i okolini 1832-2018”, koja će početi u 19 sati u Domu omladine. Kao autori ovog dela potpisuju se profesor istorije Zoran Stevanović, MA Siniša Golubović i Milan Petrović.

‒ Ovo je jedno sveobuhvatno delo koje govori o razvoju lokalne samouprave od oslobođenja od Turaka, pa do današnjih dana. Delo je izuzetno značajno, pre svega, za posleratni period jer faktički do sada niko se nije bavio ovom tematikom i sve što je u knjizi napisano za period posle 1945. godine predstavlja jedan istraživački rad – objašnjava profesor Zoran Stevanović.

Ovo istorijski značajno delo obuhvata teritorijalno-administrativne promene, organizaciju lokalne samouprave i nosioce vlasti u različitim periodima, kao i narodne poslanike i delegate iz ovog kraja. Po rečima našeg sagovornika, monografija donosi mnoštvo informacija i novih saznanja iz prošlosti našeg kraja.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × 1 =