Večeras počinju „Dani aleksinačke kulture”; Prikupljanje priloga za Romana i Nikolinu

Nastupom Aleksinačkog mešovitog hora „Šumatovac”, večeras će biti otvoreni Dani aleksinačke kulture, koji će trajati do ponedeljka 24. septembra. Koncert će biti održan na platou ispred biblioteke sa početkom u 20 sati.

‒ Publika će imati priliku da čuje kompozicije aleksinačkih autora Jovice Gavrilovića i Srećka Straha, ali i Stevana Stojanovića Mokranjca, Darinke Matić Marović, Ivana Markovića, Dušana Pokrajčića i drugih. Izvodićemo kompozicije koje smo nedavno izvodili na Majskim muzičkim svečanostima u Republici Srpskoj, kada je hor u kategoriji duhovne muzike osvojio zlatnu medalju i prvu nagradu, a drugu nagradu i srebrnu medalju u kategoriji svetovne muzike – poručuje predsednica hora Slađana Marković i dodaje da je Aleksinački mešoviti hor Šumatovac, kao jedan od najstarijih horova u Srbiji i najuspešnijih u Aleksincu, pravi predstavnik aleksinačke kulture.

Pored srpskih pesama, na otvaranju Dana aleksinačke kulture čuće se i kompozicije drugih balkanskih zemalja, Makedonije, Crne Gore i Grčke. Neke od ovih kompozicija hor je izveo na nedavnom gostovanju u grčkom gradu Lavriu, gde je boravio povodom desetogodišnjice srpsko-grčkog prijateljstva, odnosno pobratimstva Aleksinca i Lavria.

Paralelno sa promovisanjem aleksinačke kulture, celokupna manifestacija imaće i humanitarni karakter. Tokom sedmodnevnnih kulturnih dešavanja, u holu Doma kulture biće postavljena kutija za prikupljanje novčanih priloga namenjenih lečenju naših sugrađana, Nikoline Tasković i Romana Šarenca.

„Dani aleksinačke kulture” nastavljaju se sutra, kada će biti upriličeno veče sećanja na Dejana Jovanovića Crnog. Ovo veče po tradiciji će prirediti Angus i priajtelji, a početak je u 21 sat.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four × five =