bolnica foto1

Večeras podsećanje na tradiciju aleksinačkog zdravstva

Promocijom knjige „Zdravstvo u Aleksincu i okolini od 1836 – 2018”, kao i izložbom fotografija na kojima je zabeležena duga istorija aleksinačkog zdravstva, večeras od 19 sati u Domu omladine počeće obeležavanje velikog jubileja aleksinačke Opšte bolnice. Jedna od najstarijih zdravstvenih ustanova u Srbiji, koja je danas pod ingerencijom države, proslaviće 125 godina od osnivanja, tačnije od premeštanja bolnice iz privatnih i iznajmljenih kuća u sopstvenu zgradu.

Dugogodišnji kontinuitet funkcionisanja aleksinačkog zdravstva u godini jubileja krunisan je kompletnom rekonstrukcijom porodilišta i uvođenjem novih metoda u oblasti hirurgije.

‒ Ima više stvari kojima bi se mi pohvalili, ali svakako ono što je obeležilo ovaj period za nama jeste porodilište koje smo uspeli da obnovimo uz ogromnu pomoć fondacije ‘Dragice Nikolić’ i od pre dva meseca krenulo je da radi punom parom i, na našu veliku radost, rađa se dosta dece. U oblasti ortopedije počeli smo da radimo operacije ugradnje veštačkog kolena, koje se rade u malom broju centara u Srbiji, a od pre dvadesetak dana radimo i laparoskopske operacije žučne kese – kaže direktor bolnice Goran Vidić.

Aleksinačka bolnica je pred dobijanjem projekta za otvaranje centra za hemodijalizu, kaže nam prvi čovek bolnice, čime će se rešiti višegodišnji problem pacijenata iz opština Aleksinca, Sokobanje i Ražnja.

‒ Očekujemo da se u narednom periodu završi taj projekat, da se zvanično odobre sredstva i da krenemo sa rekonstrukcijom zgrade stare hirurgije, gde je zamišljeno da se dijaliza stacionira – dodaje naš sagovornik.

U godini kada se obeležava veliki, 125-godišnji, jubilej, aktuelno rukovodstvo uspelo je da vrati bolnicu na mesto koje joj je pripadalo ranije i ona je na dobrom putu da postane respektabilna ustanova, poručuje doktor Goran Vidić, kome je ovo treća godina na čelu aleksinačke bolnice.

Proslava jubileja nastaviće se sutra svečanom akademijom, koja će biti upriličena u Domu kulture od 11 časova, a večerašnji i sutrašnji događaj organizuju se u sklopu „Dana aleksinačke kulture”.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

17 − 3 =