vakcina

Vakcina protiv gripa može da spasi život, ali je treba primiti na vreme

Sredinom oktobra meseca i u aleksinačkom Domu zdravlja počela je vakcinacija protiv sezonskog gripa. Godišnje se u ovoj ustanovi da do 1.000 doza ove vakcine, iako je na teritoriji opštine hroničnih bolesnika, kod kojih je ona neophodna, drastično više. Svest o neophodnosti vakcinacije i dalje nije na zadovoljavajućem nivou, objašnjava epidemiolog i direktor Doma zdravlja dr Rodoljub Živadinović.

‒ Voleo bih da ta količina bude veća jer hroničnim bolesnicima vakcina protiv gripa može da spasi život, ali nažalost oni to ne razumeju i pored svih naših objašnjavanja i priča. Ukoliko se nekada poveća broj, mi ćemo moći da nabavimo i dodatne doze – objašnjava dr Živadinović.

dr RodoljubZivadinovic

Nemarnost prema sopstvenom zdravlju praćena je i strahom o nedovoljnoj efikasnosti vakcina, što je primetno ne samo u Aleksincu, već u čitavoj Srbiji. Epidemije različitih vrsta gripa u prethodnom periodu izazvale su nepovernje dela javnosti u vakcine i opravdano se postavilo pitanje da li su vakcine dovoljno efikasne.

Naš sagovornik objašnjava da svake godine Svetska zdravstvena organizacija procenjuje koji će se virus gripa te godine širiti. On objašnjava da su i pored nekih propusta i pogrešnih procena, ipak poslednjih 10 do 15 godina analize veoma dobre i da vakcina protiv gripa zaista štiti.

‒ Najrasprostranjeniji soj se ubacuje u vakcinu, nekad je to jedan soj, nekad su to dva ili čak tri soja. Predviđanja se vrše, pre svega, na osnovu kretanja u jugoistočnoj Aziji koja je izvor sezonskog gripa i odatle se praktično širi čitavim svetom. Samo se jedne godine desilo da se pojavio grip koji nije predviđen. To je onaj čuveni svinjski grip.

Vakcina protiv gripa, međutim, ima najmanje efekte po pitanju zaštite. Dok neke vakcine štite čak 99% vakcinisanih, istraživanja pokazuju da vakcina protiv gripa štiti na pravi način oko 60% onih koji su primili vakcinu.

‒ Ali oni koji su vakcinisani i ako se razbole neće imati teške posledice. Tako da praktično možemo smatrati da štiti 100% jer nikada ne može da dođe do fatalnog ishoda, ali samo ako se pravovremeno primi. Poseban je problem za one koji ne prime pravovremeno, nego tek onda kada čuju da se pojavio grip, a to je kasno. Znači od primanja vakcine do stvaranja dovoljnog broja antitela treba da prođu dve nedelje, imajte to u vidu – poručuje dr Živadinović.

Stručnjaci preporučuju da je oktobar najadekvatniji mesec za vakcinaciju protiv sezonskog gripa. Inače, aleksinačkom Domu zdravlja i ostalim zdravstvenim ustanovama u Srbiji ove godine isporučena je vakcina francuskog proizvođača, koju je nabavilo Ministarstvo zdravlja.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

six + 6 =