Bresje

Bresje – trenutno najveće gradilište u opštini

Predstavnici aleksinačke lokalne samouprave Nenad Stanković, predsednik opštine i Čedomir Rakić, njegov zamenik obišli su danas Fabriku vode „Bresje” gde se obavlja rekonstrukcija i dogradnja postrojenja za preradu vode. Predsednik Stanković je naglasio da je u Subotincu trenutno najveće gradilište na teritoriji opštine, vredno 2, 8 miliona evra. Od ove sume 2,5 miliona obezbeđeno je povoljnim kreditom Nemačke razvojne banke, dok će ostatak sredstava, oko 300 hiljada evra, obezbediti lokalna samouprava i, najverovatnije, Republička direkcija za vode.

‒ Žitelji opštine Aleksinac imaće jednu od kvalitetnijih voda u Srbiji, a što se kvantiteta tiče svakako nadilazimo potrebe za vodom u 21. veku. Čak i van teritorije može da bude ponuđena voda sa ‘Bresja’ jer bi trebalo da proizvodi oko 330 litara u sekundi u punom kapacitetu, a naše potrebe su, u zavisnosti od godišnjih doba, između 150 i 200 litara – rekao je Stanković.

Bresje Po rečima Brale Golubovića, upravnika pogona, nova tehnologija omogućiće kvalitetniju preradu vode, njenu ozonizaciju, a uvode se i dvostruki peščani filteri, koji će dodatno poboljšati kvalitet. Golubović je dodao da će se u tom procesu vršiti i dvostruko hlorisanje, jedno na jezeru i drugo prilikom rashlađivanja vode, pri čemu će završna metoda obrade biti ozoniranje.

Rekonstrukcija i dogradnja Fabrike vode trebalo bi da bude završena do početka naredne godine i tada će Aleksinac biti među retkim srpskim gradovima koji ozoniraju vodu za piće.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

16 + eighteen =