Bresje

Бресје – тренутно највеће градилиште у општини

Представници алексиначке локалне самоуправе Ненад Станковић, председник општине и Чедомир Ракић, његов заменик обишли су данас Фабрику воде „Бресје” где се обавља реконструкција и доградња постројења за прераду воде. Председник Станковић је нагласио да је у Суботинцу тренутно највеће градилиште на територији општине, вредно 2, 8 милиона евра. Од ове суме 2,5 милиона обезбеђено је повољним кредитом Немачке развојне банке, док ће остатак средстава, око 300 хиљада евра, обезбедити локална самоуправа и, највероватније, Републичка дирекција за воде.

‒ Житељи општине Алексинац имаће једну од квалитетнијих вода у Србији, а што се квантитета тиче свакако надилазимо потребе за водом у 21. веку. Чак и ван територије може да буде понуђена вода са ‘Бресја’ јер би требало да производи око 330 литара у секунди у пуном капацитету, а наше потребе су, у зависности од годишњих доба, између 150 и 200 литара – рекао је Станковић.

Bresje По речима Брале Голубовића, управника погона, нова технологија омогућиће квалитетнију прераду воде, њену озонизацију, а уводе се и двоструки пешчани филтери, који ће додатно побољшати квалитет. Голубовић је додао да ће се у том процесу вршити и двоструко хлорисање, једно на језеру и друго приликом расхлађивања воде, при чему ће завршна метода обраде бити озонирање.

Реконструкција и доградња Фабрике воде требало би да буде завршена до почетка наредне године и тада ће Алексинац бити међу ретким српским градовима који озонирају воду за пиће.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven − four =