agencija

Bolja komunikacija za dobrobit pacijenata

Loša komunikacija zdravstvenih ustanova prisutna je u celoj zemlji, a rad na rešavanju ovog problema započeo je u Nišavskom okrugu i to na inicijativu Aleksinca. Neslaganje koje aleksinačke zdravstvene ustanove imaju sa Kliničkim centrom u Nišu predočene su Agenciji za akreditaciju zdravstvenih ustanova, koja je krajem prošle nedelje u Nišu organizovala sastanak svih direktora zdravstvenih ustanova u okrugu.

‒ Najveći problem koji smo imali i imamo još uvek je predugo zadržavanje ekipe hitne pomoći u KC Niš, jer im tamošnji lekari ne dozvoljavaju da napuste KC Niš, dok kod pacijenta koga su dovezli ne obave sve dijagnostičke procedure. To nekad traje i nekoliko sati, a za to vreme teritorija opštine Aleksinac nije pokrivena terenskom ekipom hitne pomoći, jer imamo samo jednu terensku ekipu, shodno broju zaposlenih opredeljenih za nas od strane Ministarstva zdravlja – navodi se na sajtu Doma zdravlja u Aleksincu i dodaje da sa direktorom Kliničkog centra imaju odličnu saradnju, ali da to nije slučaj sa ostalim radnicima ove ustanove.

Kako bi se prevazišli ovakvi slučajevi, zbog kojih najviše trpe pacijenti, u Nišu je formirano radno telo kojim će predsedavati dr Rodoljub Živadinović, direktor Doma zdravlja u Aleksincu. Potpredsednici novoformiranog tela su Vladan Ćosić, zamenik direktora KC Niš i Mirjana Živković, direktorka Klinike za neurologiju KC Niš. Ovaj organ radiće na izradi zajedničkih procedura i uspostavljanju bolje saradnje zdravstvenih ustanova.

‒ Procedure bi onda bile obavezujuće, a ne bi zavisile od bilo kog pojedinca – navodi se dalje u saopštenju i dodaje da će rezultati rada ovog i narednih sastanaka biti model koji će moći da se primeni u celoj zemlji.

Sastanku su prisustvovali i direktor Agencije Vladimir Arsenović i šef Odeljenja Agencije za akreditaciju i kvalitet Vlado Davkovski. Pored aleksinačkih direktora, dr Rodoljuba Živadinovića i dr Gorana Vidića, na ovom skupu našli su se i direktori zdravstvenih ustanova iz Niša, Pirota, Leskovca, Prokuplja, Vranja, Svrljiga, Merošine, Doljevca, Gadžinog Hana i Žitorađe.

Članovi radnog tela, kako se navodi, angažovani su volonterski, a ovakav način rešavanja problema u zdravstvu podržala je i načelnica Nišavskog upravnog okruga.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

7 + 8 =