Bogdanoviću nagrada „Čuvar zavičaja”

„Veče priča o nečastivim silama”, koje je održano sinoć u Domu omladine, počelo je uručivanjem priznanja „Zapis čuvaru zavičaja” prof. dr Nedeljku Bogdanoviću za veliki i značajan doprinos u očuvanju nematerijalnog blaga našeg narodnog života.

Obraćajući se prisutnima povodom dobijene nagrade profesor Bogdanović je napomenuo da neki misle da je zavičaj ono što jesu, odnosno njihovo celokupno životno iskustvo, drugi smatraju da je zavičaj celi svet i da je čovek potpun u univerzumu, dok ima i onih koji misle da zavičaj uopšte i ne postoji. Za ovu grupu ljudi, dobitnik priznanja, kaže da verovatno ne pamte svoje detinjstvo.

Nedeljko Bogdanović Sudeći po onome kako danas živimo, kako se krećimo prostranstvima, kako jednim pritiskom na dugme možemo da odemo u dubine vekova ili u visine prostora, skoro da ćemo pomisliti da li zavičaj uopšte postoji ili je to samo ona zlatna nit koja nas povezuje po dubini kao zrak, koji nas kao vertikala usmerava zenitu i ne daje nam da se raspadnemo, da se previše udaljimo i izgubimo u svemiru koji se zove život – rekao je Bogdanović.

Šta treba da čini čovek na to, da sačuva tu zlatnu strunu? – upitao je.

Verovatno da ostavlja tragove, po kojima će ga drugi prepoznavati.

Profesor Bogdanović, kome je aleksinački Centar za kulturu uručio nagradu „Čuvar zavičaja”, rekao je da ovo razume kao nameru sredine da se kroz priznanja njegovim sledbenicima, oduži svom velikom zaslužniku, proučavaocu i prosvetitelju Tihomiru Đorđeviću.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

6 − five =