Bogata pijaca i u oktobru

Ponuda povrća na aleksinačkoj pijaci i u ovim kišnim danima je zadovoljavajuća, pa domaćice koje još nisu pripremile zimnicu, a planiraju, mogu to da učine ovih dana. Cene su uobičajene, uz različit kvalitet ponuđene robe. Za kilogram paprike obično se izdvaja 60 dinara ili od dva do pet dinara po komadu. Cena karfiola se kreće od 40 do 80 dinara, za isti količinu šargarepe treba izdvojiti oko 40 dinara, dok kilogram kvalitetnog domaćeg kupusa košta od 30 do 50 dinara. Struk praziluka staje 25 dinara, a komad plavog patlidžana 20 dinara. Zreli paradajz košta od 50 do 80 dinara po kilogramu.

Prema rečima prodavaca na pijaci, koji su i proizvođači povrća, određena ponuda paprike biće i u narednih mesec dana. Njen kvalitet, međutim, varira u zavisnosti od sorte, a prodavac iz Nozrine Goran Stojanović navodi da su proizvođači iz ovog sela poznati po gotovo zaboravljenoj sorti paprike „kurtovka“, koju odlikuje visok nivo suve materije, pa je zato pogodna kako za pripremu ajvara, tako i za ostalu zimnicu.

– Na pijaci se još uvek može naći kvalitetna paprika, a ljudi je sada uglavnom kupuju za turšiju. Nisu to velike količine, ali potražnje ipak ima. Međutim, niko više ne sadi ‘kurtovku’ kao mi iz Nozrine, ali se mi borimo da opstanemo na tržištu. Ona se lako čisti i količinski je ima zbog ajvara, a može se stavljati i u tegle. Druge sorte paprike imaju dosta vode, mnogo više nego ‘kurtovka’ – objašnjava naš sagovornik i dodaje da će sa smanjenjem ponude i cena paprike rasti.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four × 4 =