Богата пијаца и у октобру

Понуда поврћа на алексиначкој пијаци и у овим кишним данима је задовољавајућа, па домаћице које још нису припремиле зимницу, а планирају, могу то да учине ових дана. Цене су уобичајене, уз различит квалитет понуђене робе. За килограм паприке обично се издваја 60 динара или од два до пет динара по комаду. Цена карфиола се креће од 40 до 80 динара, за исти количину шаргарепе треба издвојити око 40 динара, док килограм квалитетног домаћег купуса кошта од 30 до 50 динара. Струк празилука стаје 25 динара, а комад плавог патлиџана 20 динара. Зрели парадајз кошта од 50 до 80 динара по килограму.

Према речима продаваца на пијаци, који су и произвођачи поврћа, одређена понуда паприке биће и у наредних месец дана. Њен квалитет, међутим, варира у зависности од сорте, а продавац из Нозрине Горан Стојановић наводи да су произвођачи из овог села познати по готово заборављеној сорти паприке „куртовка“, коју одликује висок ниво суве материје, па је зато погодна како за припрему ајвара, тако и за осталу зимницу.

– На пијаци се још увек може наћи квалитетна паприка, а људи је сада углавном купују за туршију. Нису то велике количине, али потражње ипак има. Међутим, нико више не сади ‘куртовку’ као ми из Нозрине, али се ми боримо да опстанемо на тржишту. Она се лако чисти и количински је има због ајвара, а може се стављати и у тегле. Друге сорте паприке имају доста воде, много више него ‘куртовка’ – објашњава наш саговорник и додаје да ће са смањењем понуде и цена паприке расти.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven − 6 =