Biljana Đokić i Sem Fabrici

Besplatni i pregledi sa popustom povodom Svetskog dana borbe protiv raka dojke

Oktobar je mesec Međunarodne borbe protiv karcinoma dojke. Tim povodom, a u cilju prevencije i ranog otkrivanja ove opake bolesti, poliklinika „Natus” i ginekološka ordinacija „Natus dona” odlučile su da se priključe ovoj akciji. Sve zainteresovane žene će danas i sutra imati besplatne kliničke preglede, a ultrazvučne preglede dojki sa 20% popusta. Preglede će obavljati profesor Stojan Radić, onkolog i doktorka Biljana Đokić, radiolog, poručuju u ordinaciji.

‒ Sve ovo je u svrhu prevencije, tj. sprečavanja eskalacije bolesti ukoliko se otkrije. Pre svega, radi se o jednom širokom dijapazonu žena, žena koje su srednjoj dobi. U poslednje vreme, nažalost, zapaža se i porast karcinoma kod mlađih osoba tako da se, pored svih ovih edukativnih preventivnih pregleda, radi i skrining mamografijom ‒ kaže doktorka Đokić i dodaje da će se pregled dojki obavljati najsavremenijim ultrazvučnim aparatom.

Značaj prevencije potvrđuje podatak da je smrtnost od ove bolesti i dalje prva u Evropi. Od svih mogućih vrsta karcinoma, karcinom dojke zauzima prvo mesto u smrtnosti i oboljevanju.

‒ Međutim, u našoj zemlji mamografija kao skrining je propisana od 50. do 69. godine. U Evropi se krenulo sa ultrazvukom kao vrstom skrininga kod mlađih osoba, negde već od 35. godine, pogotovo kod onih žena koje u svojoj porodičnoj istoriji imaju karcinom dojke ili jajnika. Tako da je ultrazvuk počeo masovno da se koristi u tim preventivnim pregledima. – ističe naša sagovornica.

Akcija se danas u Aleksincu sprovodi od 14 do 19 časova, a sutra, tj. u četvrtak, zbog velikog interesovanja, od 10 do 19 časova.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fifteen + 19 =