Aleksinčani čitaju Velikića

„Književno veče na kojem nemaju šta da pričaju kritičari”, ovako je Dragan Velikić, jedan od najpopularnijih pisaca današnjice, opisao svoj prvi susret sa Aleksinčanima.

Sala Doma omladine bila je skoro puna, a prisutni su pokazali da poznaju Velikićevo književno stvaralaštvo, što je autoru posebno imponovalo. Ljubitelji Velikićevog pera, mogli su čuti odlomke iz „Islednika”, „Ruskog prozora” i „Bonavije”, najčitanijih piščevih romana. Velikić

‒ Ja sam čitao, ali je publika bila aktivna. Javljali su se ljudi, davali komentare i to su bili sve komentari osoba koje su me očito čitale – kaže nam zadovoljno Velikić.

Velikić, koji je diplomirao opštu književnost na Beogradskom filološkom fakultetu, jedan je od tri autora, pored Dobrice Ćosića i Žike Pavlovića, kome je dva puta dodeljena NIN-ova nagrada. Prva 2007. za roman „Ruski prozor”, a druga 2015. za „Islednika”, roman koji je, kako sam autor kaže, posvećen majci.

‒ To je zaista nagrada koja je, ne samo u Srbiji, nego u čitavom regionu najpoznatija i, mislim, jedina nagrada koja značajno može da širi čitalačku publiku nagrađenom autoru. I u tom smislu posebno mi je drago što sam je i drugi put dobio. Ne mogu da kažem da nisam očekivao. ‘Islednik’ je te godine zaista bio možda najbolja knjiga, ali, ono što su mi neki članovi žirija kasnije rekli, niko to nije osporio. Svejedno da li se radilo o sredinama univerziteta ili književnim sredinama, tako da se može reći da je ‘čista’. Na kraju krajeva, ja nisam izvučen iz špila, ali čak i da nije bilo NIN-ove nagrade, bilo je nekih drugih pre nje, knjiga je skrenula pažnju. Nisam je tako pisao, ali tako se namestilo – kaže Velikić.

Reagujući na komentar prisutnih da će dobiti treću NIN-ovu nagradu kada opiše lik oca, kao što je u Isledniku opisao majku, Velikić je u šali rekao da će, ako se to desi, prvo doći u Aleksinac.

Velikić
Po završetku književne večeri, prisutni su imali priliku da sa popustom kupe pomenute romane Dragana Velikića.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fifteen + 4 =