Алексинчани читају Великића

„Књижевно вече на којем немају шта да причају критичари”, овако је Драган Великић, један од најпопуларнијих писаца данашњице, описао свој први сусрет са Алексинчанима.

Сала Дома омладине била је скоро пуна, а присутни су показали да познају Великићево књижевно стваралаштво, што је аутору посебно импоновало. Љубитељи Великићевог пера, могли су чути одломке из „Иследника”, „Руског прозора” и „Бонавије”, најчитанијих пишчевих романа. Velikić

‒ Ја сам читао, али је публика била активна. Јављали су се људи, давали коментаре и то су били све коментари особа које су ме очито читале – каже нам задовољно Великић.

Великић, који је дипломирао општу књижевност на Београдском филолошком факултету, један је од три аутора, поред Добрице Ћосића и Жике Павловића, коме је два пута додељена НИН-ова награда. Прва 2007. за роман „Руски прозор”, а друга 2015. за „Иследника”, роман који је, како сам аутор каже, посвећен мајци.

‒ То је заиста награда која је, не само у Србији, него у читавом региону најпознатија и, мислим, једина награда која значајно може да шири читалачку публику награђеном аутору. И у том смислу посебно ми је драго што сам је и други пут добио. Не могу да кажем да нисам очекивао. ‘Иследник’ је те године заиста био можда најбоља књига, али, оно што су ми неки чланови жирија касније рекли, нико то није оспорио. Свеједно да ли се радило о срединама универзитета или књижевним срединама, тако да се може рећи да је ‘чиста’. На крају крајева, ја нисам извучен из шпила, али чак и да није било НИН-ове награде, било је неких других пре ње, књига је скренула пажњу. Нисам је тако писао, али тако се наместило – каже Великић.

Реагујући на коментар присутних да ће добити трећу НИН-ову награду када опише лик оца, као што је у Иследнику описао мајку, Великић је у шали рекао да ће, ако се то деси, прво доћи у Алексинац.

Velikić
По завршетку књижевне вечери, присутни су имали прилику да са попустом купе поменуте романе Драгана Великића.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × four =