Aleksinčani zaobilaze Zelenu pijacu

Za razliku od ranijih sezona, ovogodišnja priprema zimnice zahteva mnogo veća izdvajanja iz budžeta. S obzirom da cene neprestano rastu, pred domaćicama je dilema, da li da ipak gotovu zimnicu potraže u marketima. Da je na aleksinačkoj pijaci sve manje kupaca, ali i znatno manje robe, potvrdili su nam i prodavci. Kažu da je odnos ponude i cene obrnuto proporcionalan, pa sa smanjenjem količine robe na pijaci cene sve više rastu.

Paprika ajvarka je dostigla cenu od čak 150 do 180 dinara za kilogram, dok je babura malo jeftinija(100 do 150). Svi oni koji su odlučili da pripremaju zimnicu za kilogram paradajza treba da izdvoje od 100 do 120 dinara, a ako pak hoće da stave paričice u tegle, iz kućnog budžeta treba da opredele od 80 do 100 dinara za kilogram. Ljuta papričica „leskovačka” se i dalje prodaje na komad, pa ko želi da se dobrano oljuti iz novčanika treba da izdvoji pet dinara za komad.

Na tezgama je kilogram krompira 50 dinara, crni luk 60, kornišoni su od 70 do 100 dinara, koliko treba izdvojiti i za kilogram šargarepe. Cena kupusa se kreće od 20 do 50, a plavog patlidžana od 50 do 70 dinara. Na pijacu je stigla i sveža zelena salata, njena cena je 50 dinara, dok za spanać treba izdvojiti duplo više. Pasulj je od 250 do 300, a isto toliko je i beli luk. Ni cena karfiola ove godine nije niska, pa za kilogram ovog povrća treba izdvojiti 150 dinara.

‒ Trenutne cene na aleksinačkoj Zelenoj pijaci su malo zastrašujuće. Robe je sve manje, a kupaca takoreći i nema. Tokom celog dana ako prođe stotinak kupaca, jedino subotom je malo više naroda jer dolaze ljudi sa sela. Za razliku od prošle, ove godine je mnogo manja ponuda robe na pijaci, a skuplja je. To je najverovatnije razlog što nema kupaca. Mnogi su se odlučili da pazare gotovu zimnicu po marketima, nego da sami pripremaju – kaže Raca Dinić, jedan od prodavaca.

Jedino je na pijaci ponuda sezonskog voća dobra. Jabuke su nešto jeftinije i njihova cena se kreće od 40 do 60, dok za kilogram krušaka treba izdvojiti 100 dinara. Koliko za kruške, isto toliko treba izdvojiti i za kilogram grožđa. Najskuplji su i dalje orasi, a njihova cena je od 800 do 1000 dinara.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fourteen + 10 =