Алексиначка гимназија и нова реформа образовања

Aлексиначка гимназија је у нову школску годину ушла са 103 ученика првог разреда.Тридесет их је у одељењу природно-математичког смера, у два одељења друштвено-језичког смера уписано је максималних 60, а у билингвално српско-руско одељење природно математичког смера 13 ученика. Овај број није коначан јер је стигло десетак захтева ученика из других школа за упис у природно-математичко одељење али се чека дозвола ресорног министарства за упис преко предвиђеног броја.

Нову генерацију гимназијалаца дочекале су битне промене у програмима наставе и учења а тиме и два часа више недељно из нових обавезних изборних програма.

Danijela Veljkovic– Нова реформа гимназијског образовања доноси ученицима могућност да од четири понуђена, изаберу два програма која ће похађати током прве године у гимназији. У нашој школи ученици су могли да бирају да ли ће то бити часови из четири изборна програма „Здравље и спорт”, „Језик, медији и култура”, „Појединац, група и друштво” и „Примењене науке” – каже директорка Алексиначке гимназије мр Данијела Вељковић и напомиње да и даље остају часови веронауке и грађанског васпитања.

Директорка Вељковић сматра да са овим суштинским променама настава није усмерена ка садржајима него ка исходима, ка ономе шта је ученик на крају школске године способан да уради.

Управо започета школска година доноси још једну крупну новину а то је увођење велике матуре. Генерација која је сада започела школовање у гимназији полагаће општу матуру на крају школске 2021/2022. године и она ће им давати право уписа на све високошколске установе без полагања пријемних испита, осим на студијске групе које захтевају посебне способности као што то изискују факултети уметности.

Групу ученика из српско-руског одељења и њиховe професорe ускоро oчекује пут у Русију и посета Државном универзитету “Лобачевски”. Према речима Данијеле Вељковић ова посета је у складу са меморандумом о сарадњи овог Универзитета и Алексиначке гимназије. Иначе, тамо су студирање као стипендисти управо започели овогодишњи матуранти гимназије, Илија Марјановић и Филип Марковић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − ten =