Aleksinac na starim fotografijama

U okviru obeležavanja jubileja, 180 godina aleksinačkog hrama Sveti Nikola, otvorena je i izložba fotografija starog Aleksinca koju je priredio majstor fotografije Hadži Miodrag Miladinović. Reč je o fotografijama koje je prikupljao godinama. izložba fotografija Obilazio je muzeje, arhive, a jedan broj fotografija našao je u privatnim zbirkama i one danas predstavljaju neprocenjivo svedočanstvo o istoriji našeg grada i okoline.

Veći broj izloženih fotografija pripisuje se Rusu Ivanu Gromanu koji je u ovim krajevima boravio u vreme srpsko-turskih ratova 1876 – 1878 i tom prilikom zabeležio položaje srpske vojske kod Deligrada, predele oko Đunisa, Vitkovca, Šiljegovca i pejzaže duž doline Južne Morave. Iz tog vremena potiče i čuvena fotografija trijumfalne kapije od hrastovine i poljskog cveća koja je podignuta u Deligradu, u čast dolaska kneza Milana Obrenovića. Groman je napravio i prve panoramske fotografije Aleksinca.

Pored Gromanovih, tu su i fotografije iz ranih godina 20. veka koje nas vraćaju u vreme stare aleksinačke čaršije sa ondašnjim zanatskim i trgovačkim radnjama i kafanama i arhitekturom koje odavno više nema.
Inače mnoge fotografije sa ove izložbe našle su svoje mesto u foto monografiji „Aleksinac za nezaborav” objavljenoj pre desetak godina, a koju su priredili Hadži Miodrag Miladinović i profesor Miodrag Spirić.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × five =