GA - Naslovna

Adrovac je i srpsko stradalište

Svetom liturgijom u crkvi Svete Trojice, pomen palim ratnicima i pukovniku Rajevskom, kao i polaganjem cveća na spomen obeležje, juče je u Gornjem Adrovcu obeležena 142. godišnjica od boja koji se u ovom mestu desio u Prvom srpsko – turskom ratu 1876. godine.

O značaju ovih ratnih dešavanja za naš portal Zoran Stevanović, profesor istorije, ističe da boj na Gornjem Adrovcu ima izuzetan značaj za ratna dešavanja na levoj obali Južne Morave.

Zoran Stevanovic– Ovde nažalost Srbi su doživeli poraz i odatle je krenulo sve, kako bismo rekli u sunovrat. Na desnoj obali Morave Srbi su imali uspeha u velikoj bici na Šumatovcu, najvećoj pobedi srpske vojske. Posle toga niko nije očekivao da će Turci krenuti ovim pravcem. Nažalost, neaktivnost generala Černjajeva i taktika turskih komandanata, pre svega Abdul Kerim paše, dovela je do toga da Turci na malom prostoru koncentrišu veliki deo svojih snaga i izvrše prepad na ove položaje i time faktički otvore put dalje za događaje koji su sledili na Đunisu i ka završetku ovog rata – kaže Stevanović.

Obeležavanje boja u Gornjem Adrovcu u proteklim godinama obično se vezivalo za ruske dobrovoljce i pogibiju pukovnika Rajevskog, za koga neki naši istraživači kažu da je prototip Vronskog u Tolstojevoj „Ani Karenjinovoj”. Na ovom mestu u tom boju stradao je veliki broj srpskih vojnika.

– Pogrešno je shvatanje našeg naroda, malo je znanja o ovom događaju, pukovnik Rajevski je ovde došao da sredi srpske jedinice koje su bile u rasulu. Dakle, na ovim položajima, na levoj obali Morave, bile su uglavnom sve srpske jedinice u kojima je bio jedan deo ruskih oficira koji su imali komandu. Ali ruskih vojnika i dobrovoljaca bilo je uglavnom u onim jedinicama koje su bile na desnoj obali Morave i nisu učestvovali u ovom borbama. Svi znamo da je pukovnik Rajevski, kao što rekoh, došao da sredi srpsku vojsku u odstupanju i zaustavi napredovanje Turaka i tu je poginuo – objašnjava profesor Stevanović.

Delegaciju domaćina, na obeležavanju godišnjice, predvodio je zamenik predsednika opštine Čedomir Rakić. I ove godine bilo je predstavnika Ruske ambasade u Beogradu u kojoj je bio i šef protokola Dmitrij Karapotkin.

Obeležavanje boja na Gornjem Adrovcu završeno je prigodnim kulturno – umetničkim programom koji su priredili učenici Aleksinačke gimnazije sa profesorkom Oliverom Vojinović, a u muzičkom delu nastupio je Omladinski hor Centra za kulturu i umetnost Aleksinac, pod rukovodstvom profesorke muzike Milje Milovanović. Posetioci ovog događaja su mogli da se posluže i vojničkim pasuljem.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × 1 =