Završena šumska škola, pohvale domaćinima

Juče je u Lipovcu završena Izviđačka šumska škola koji je organizovao Savez izviđača grada Niša. Polaznici škole, njih 60, iz Niša, Novog Sada, Beograda, Petrovca na Mlavi, Vranja i Bele Palanke boravili od 15. do 27 jula u taboru koji je bio postavljen pored Svetostefanske reke, na platou ispred Ustanove za odmor i rekreaciju dece „Lipovac”. Realizovan je program obuke za predvodnike jata, vodnike vodova i vođe četa, kao i topografski tečaj.

‒ Programom rada škole bio je obuhvaćen niz tema kako bi polaznici naučili sve što je potrebno da bi već od 1. septembra mogli da samostalno vode nove izviđačke jedinice i nove članove izviđačke organizacije ‒ kaže nam na početku razgovora starešina škole i predsednik Saveza izviđača grada Niša, Momčilo Petković.

‒ Svaki dan je detaljno planiran i definisan dnevnom zapovešću koju je svako veče sekretar škole čitao polaznicima.Ustajanje je bilo u 7 sati, sledio je niz jutarnjih aktivnosti do doručka, zatim prepodnevna nastave i ručak. Posle ručka je bio odmor, pa popodnevna nastava, uveče vodni sastanci, večera i kulturno-zabavni program. Kao starešina škole, veoma sa zadovoljan radom polaznika i štaba škole. Svaki od četiri tečaja je imao po 28 tema koje su obrađene za 12 dana i to je bilo prilično naporno. Posebno dobro je obrađena metodologija rada sa mlađim i starijim članovima kroz aktivnosti u jatima, vodovima i četama. Pored toga, organizovali smo osnovni nivo tečaja za topografe. Imali smo i desetak učesnika kolonije poletaraca i pčelica. To su najmlađi članovi naše organizacije kojima je ovo prvi kontakt sa ovakvim načinom života u prirodi. Poletarci i pčelice su od svojih predvodnika mogli da nauče mnogo toga, a sami polaznici su savladali osnovne izviđačke veštine koje će im kad-tad zatrebati u životu, a sami polaznici poput vezivanja čvorova, orijentacije u prirodi i snalaženje na terenu i drugih bitnih stvari koje izviđači treba da znaju ‒ kaže naš sagovornik.

Za polaznike škole i članove štaba, ishrana (doručak, ručak, večera i užina) je organizovana u objektu Ustanove za odmor i rekreaciju dece „Lipovac”.


Dobra saradnja sa Ustanovom

‒ Što se tiče saradnje sa našim neposrednim domaćinima iz Ustanove „Lipovac”, mogu da izreknem samo reči hvale. Od direktora do radnika svi su se trudili da nam ovih 13 dana proteknu zaista lepo ‒ rekao nam je Momčilo Petković, starešina škole i predsednik Saveza izviđača grada Niša.


 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

17 − twelve =