Sergej Trifunović

Zašto je Sergej Trifunović „nepoželjan” u Aleksincu?

Dan pre početka Festivala prvoizvedenih predstava, u javnosti se više govori o jučerašnjoj odluci festivalskog odbora da se predstava Beogradskog dramskog pozorišta „Utopljena duša”, u kojoj glavnu ulogu tumači glumac Sergej Trifunović, zameni predstavom istog teatra „Na tragu”. Tim povodom sinoć je organizator Centar za kulturu izdao saopštenje u kome navodi da je repertoar promenjen zbog „eventualnog sukoba interesa”, ne navodeći o čemu se konkretno radi.

Predsednik festivalskog odbora Grujica Veljković ovu odluku objasnio je činjenicom da je otac Sergeja Trifunovića umetnički direktor i selektor festivala i da je to „eventualni sukob interesa”, te da se ovakvom odlukom izbegava moguće podnošenje krivičnih prijava.

Priča je toliko daleko otišla da pojedini beogradski glumci pozivaju na bojkot festivala, ali prema našim informacijama za sada nema najava da će bilo koja predstava biti otkazana.

Pojedinci su vratili svoje ulaznice za predstavu „Utopljena duša” i takvih je za sada petnaestak, a prema njihovim izjavama novac im je uredno vraćen u punom iznosu.

Dobri poznavaoci prilika smatraju da je ovakva odluka sigurno nanela određene štete festivalu i da krugovi koji su sada pokrenuli pitanje eventualnog sukoba interesa i na taj način izvršili pritisak na festivalski odbor nisu mislili dobro gradu i ovoj manifestaciji. Postojanje mogućeg sukoba interesa znalo se i ranijih godina, ali se uvek davala podrška Tomislavu Trifunoviću, koji je češće uspevao da posreduje i da se određene kvalitetne predstave dovedu u Aleksinac i po upola cene nego što su na tržištu vredele. Članovi festivalskog odbora, prema našim informacijama, pojedine aktivnosti u tom periodu finansirali su iz svog džepa.

Iz svega ovoga se pretpostavlja da nije bilo zle namere ovakvog odabira predstava i ovo pitanje nije trebalo da se pokreće u ovom trenutku, a one snage koje su insistirale na eventualnom sukobu interesa najverovatnije imaju neku svoju računicu koja možda vuče i ka ličnim ambicijama, pretpostavlja naš izvor. On dodaje da je samo pitanje da li je to zakuvano u Aleksincu ili sa strane.

Ono što će se dešavati nakon završetka festivala pokazaće iz kojih krugova je potekla ova priča.

 

Jedan komentar

  1. Zato sto je naredjenje doslo od sns i kompanije… i vlasti u Aleksincu koja ne moze da zivi bez uvlacenja gospodinu predsedniku…. bas mi je drago da im je nastao haos…. treba svi da im vrate karte koji su uzeli…. Trebalo bi upotpunosti bojkotovati ceo fastival… ali ne bi bilo fer prema ostalim glumcima koji nisu krivi za ovu glupost…..

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

18 + nine =