Virus korona: Podovi u restoranima i kafićima mogu biti opasni po goste

Sprovođenje mera na sprečavanju širenja korona virusa i u kafićima i ugostiteljskim objektima gde građani sede su veoma značajni. Epidemiolozi upozoravaju da nije dovoljno dezinfikovati i redovno brisati stolove i ostalu opremu, već je neophodno da se te radnje primenjuju i kada je u pitanju pod. Ako se redovno ne dezinfikuju ove površine, otprilike dešava se sledeće.

− Jer kada mi pričamo, mi izbacimo kapljice iz usta sa virusima i virus je svuda oko nas. Kada padnu one se vremenom sasuše i nakon toga možete podići prašinu, udahnuti prašinu, a vidite da je ovaj virus mnogo otporniji u spoljnoj sredini u odnosu na većinu poznatih virusa. Tako da ima veoma negativnu tu osobinu. I pošto je takav, moramo voditi o tome računa. Apelujem na sve da redovno sve površine dezinfikuju dezinfekcionim sredstvima, to će sigurno pomoći u sprečavanju širenja. I da, normalno, ugostitelji redovno traže od svojih gostiju da nose zaštitnu opremu, to, naravno, važi i za osoblje u tim objektima – objašnjava aleksinački epidemiolog dr Rodoljub Živadinović, uz apel onim ustanovama i firmama gde prolazi veliki broj ljudi, pre svega restorani i kafići, da redovno vrše dezinfekciju površina, ne samo stolova već i podova.

Jednostavno, usled sasušenja voda iz kapljice isparava i onda ostane praktično čist virus i normalno da je tada promet čestice mnogo veći. Samim tim, raste verovatnoća da prođe i kroz masku jer maska ne može da nas štiti 100 procenata, poručuje naš sagovornik.

− Ali, sa druge strane, ako bi svi nosili maske, verujte da bi epidemija jako brzo stala, jer oni koji su bolesni ne bi širili kapljice oko sebe. Ovako kada šire, i kada sve to udišemo, naravno da će se epidemija širiti. Mi očekujemo povećanje broja obolelih − kaže Živadinović, objašnjavajući značaj redovne primene mera zaštite.

Naslovna fotografija: Ilustracija.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

15 − eight =