Večeras u Domu kulture: „Stop ranoj udaji”

Kakve su nadležnosti i obaveze predstavnika ustanova i institucija kada je reč o ranom sklapanju brakova kod pripadnika romske manjine, glavna je tema večerašnje diskusije koja će se održati u Domu kulture u Aleksincu od 18 sati. U Udruženju Romkinja „Nada”, koje je organizator skupa kažu da je cilj da se što veći deo javnosti upozna sa problemima koje donose ugovoreni brakovi i da se kod romske populacije podigne svest o neophodnosti obrazovanja mladih. U diskusiji će, pored predsednice aleksinačkog romskog udruženja Nataše Petrović, učestvovati i Ana Saćipović, romska aktivistikinja, novinarka i osnivač Udruženja „Osvit” iz Niša.

Ova disksuija održava se u okviru projekta „Brak na drugi pogled”, koji podržava Rekonstrukcija ženski fond iz Beograda i koji podrazumeva niz aktivnosti do juna ove godine. Do sada je održano nekoliko radionica i predavanja, a u udruženju „Nada”, koji je nosilac projekta kažu da je kod mlađih generacija primetna promena svesti kada je reč o obrazovanju.

‒ Teže je raditi sa roditeljima, a lakše sa decom jer ona su konstantno sa svojim vršnjacima i drugim očima to gledaju. Dok su roditelji naučili da se povinuju tom patrijarhatu u porodici, tako da oni slede taj primer starijih. Međutim, sada sve više devojaka završava osnovnu školu, upisuje srednju školu, takođe upisuju fakultete. Mislim da se svest kod devojčica i kod dečaka mnogo promenila – kaže nam Nataša.

U sklopu projekta predviđena je i podela bedževa na platou ispred Doma kulture, sa simboličnim porukama „stop ranoj udaji” i „imam pravo sama da biram”.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

10 + 3 =