požari

Vatrogasci ne stižu da lokalizuju sve požare; građani i dalje ne mare

U prethodnih mesec i po dana na području aleksinačke opštine buknula su blizu sto požara. Otprilike 90% njih bili su na otvorenom prostoru i to uglavnom šumski požari. Kako rešiti problem nesavesnih građana koji i pored brojnih apela ne posustaju u navici da se strnih useva, smeća i biljnih ostataka oslobode paljenjem, razgovaralo se na današnjem Štabu za vanredne situacije. Zaključak predstavnika vatrogasno-spasilačke jedinice, Dobrovoljnog vatrogasnog društva i predstavnika lokalne samouprave je da moraju biti uvedene rigoroznije mere kontrole, a počinioci kažnjavani.

Na današnjoj sednici Štaba čulo se da pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice bez pomoći Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Aleksinac” ne bi uspeli da lokalizuju sve požare u opštini. Veliki problem vatrogascima predstavlja i loša saradnja sa mesnim zajednicama, ali i zastarela oprema, predočeno je tokom današnjeg sastanka.

‒ Predsednici mesnih zajednica nisu zainteresovani da nam pomognu kada je reč o požarima. Trebalo bi i tu nešto da se preduzme, ipak je to njihova teritorija, njihove šume i njihova polja, a po zakonu je to i njihova obaveza, odnosno svakog građanina da izađe i da gasi požar. U deficitu smo sa opremom, naročito za gašenje šumskih požara – rečeno je tokom današnjeg zasedanja uz napomenu da su naptrnjače za gašenje vodom koje koristevatrogasci stare i po dve decenije. 

Požar
Foto iz arhive: Dobrovoljno vatrogasno društvo Aleksinac 

Predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Branko Popović rekao je na današnjoj sednici Štaba da se retko dešava da neko bude kažnjen zbog izazivanja šumskog požara, a da su pritom štete ogromne.

Sa vatrogascima se složio i komandant Štaba i predsednik opštine Nenad Stanković, dodajući da bi nakon vatrogasaca na teren trebalo da izađu i policijske patrole koje bi kažnjavale počinioce, te da se lako može utvrditi ko je izazvao požar.

Inače, po zakonu je lice koje izazove požar dužno da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije. Novčana kazna za fizičko lice iznosi 10 hiljada dinara, a za pravno od 300 hiljada do milion dinara. Osim materijalnih gubitaka, paljenje nanosi štetu i samim poljoprivrednicima jer narušava plodnost zemljišta.

pozar

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eleven − four =