Prepiska Cvetajeve i Pasternaka

U produkciji PIP premijerno: Ljubavna prepiska Cvetajeve i Pasternaka

Višeminutne ovacije i više puta vraćanje glumaca na bis od strane publike na premijeri predstave „Prepiska Marine Cvetajeve i Borisa Pasternaka” na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu nagoveštava da će produkcijski prvenac PIP imati svoju publiku, iako se radi o ostvarenju koje nije prevashodno pravljeno u komercijalne svrhe. Ovaj komad, premijerno izveden tokom vikenda, u subotu 29. juna, plod je uspešne saradnje aleksinačkog Festivala Prvoizvedenih predstava i naše poznate umetnice Vide Ognjenović, koja je adaptirala i režirala tekst, a sa ruskog preveo Vladimir Jagličić.

Prepiska Cvetajeve i Pasternaka

Glumačkom paru Jovani Todorović, u ulozi Marine, i Slobodanu Beštiću, koji u komadu igra Borisa, nije bilo jednostavno da dočaraju za sadašnje prilike neobičnu ljubavnu priču umetnika koji su živeli i stvarali u prvoj polovini dvadesetog veka kada su njihova domovina Rusija, a i Evropa prolazili kroz turbulentne procese.

Cvetajeva je ruska pesnikinja koja je, kako to najčešće biva, za života nepotpuno afirmisana kao stvaralac, a i neshvaćena kao osoba i žena, najčešće zbog svojih stavova i ljubavnih veza. Svoj život je okončala samoubistvom 1941. godine,bolesna i u teškoj materijalnoj situaciji, kada je imala 49. godina. Pasternak je ruski književnik zanimljive životne sudbine. Autor je kultnog romana „Doktor Živago” za koga je 1958. godine dobio Nobelovu nagradu koju nikada nije primio. U tadašnjem Sovjetskom savezu ovo delo je bilo ocenjeno kao antisovjetsko, a njegovo štampanje u Evropi su omogućile obaveštajne službe prokrijumčarivši tekst. Dve godine kasnije, 1960, Boris, koji je tih godina bio pod stalnim stresom, umire nakon teške bolesti.

Ljubav koju su ova dva literarna velikana iskazivala kroz pisma bila je iskrena, duboka i sa puno strasti, ali platonska. Zato je to i bio zadatak više za glumce da u kontinuitetu zadrže pažnju publike. Prepiska Cvetajeve i Pasternaka

‒ Ljubav između ta dva čoveka, kao što vidite u ovim pismima, koji se nikada nisu sreli, ne pripada ovoj kategoriji ljubavi među ljudima današnje norme. Ova dva čoveka se nikada nisu videla i nisu nikada imali nikakav ljubavni odnos, njihova je ljubav prema pesniku u ovom drugom čoveku, njihovo oduševljenje je nastalo zbog poezije koje su čitane, njihovo oduševljenje se teško igra i razume u ovom savremenom svetu. Takvih ljudi nema mnogo na planeti, ni onda, ni danas ‒ objašnjava jedan od protagonista, glumac Slobodan Beštić uz opasku da su ovi likovi u predstavi ostali u svojim poetskim visinama i nisu se spuštali dole na zemlju. 

‒ To je moralo tako. Da smo radili nekakvu dramsku strukturu u kojoj bi se videlo kako oni žive, brak i tako dalje, verovatno bi se to drugačije pratilo pa bi moglo da se kaže da je ta ljubavna priča univerzalna. Ova ljubavna priča je jedinstvena i vrlo je specifična ‒ pojasnio je Beštić.

Prepiska Cvetajeve i Pasternaka Da se u predstavi radi o nekoj uzvišenoj ljubavi koja nije prisutna i nije svakodnevna i koje danas uopšte nema, bila je svesna i glumica Jovana Todorović. To je nije omelo da na scenu zakorači sigurno i sa jasnim planom igranja.

‒ Nisam se plašila i rekla sam sebi da se neću dodvoravati publici nijednog trenutka, nego da ću da zaista igram onako kako je Marina možda u tom trenutku osećala i kako je ona u stvari pisala ta pisma. Da igram to najiskrenije, zato što smatram da će ta iskrenost u stvari dopreti do publike ‒ kaže Jovana, vidno uzbuđena zbog pozitivne reakcije publike za koju kaže da je predivna. 

Kakva će reakcija publike biti kada predstava počne da živi teško je sada predvideti. Ona je pre svega jedan umetnički projekat i namenjena je ljubiteljima pozorišne umetnosti koji hoće da čuju i razumeju veliku literaturu. Iako nije „tezgaroški” komad namenjen zaradi novca, akteri ove predstave uvereni su da će „Prepiska Marine Cvetajeve i Borisa Pasternaka” imati svoje poklonike širom Srbije, pa i u regionu. Aleksinačka publika ovaj komad imaće prilike da pogleda najesen u okviru predstojećeg PIP-a.

Prepiska Cvetajeve i Pasternaka

Na stvaranju ovog komada učestvovali su još i Zoran Erić, autor muzike, a scenografija i kostimi su povereni Vesni Prijović, dok je Marina Crnogorac Dimitrijević dizajner.

Prepiska Cvetajeve i Pasternaka

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

14 − eight =