Dnevnik

U nekim školama profesori više ne nose dnevnike

Stari papirni školski dnevnici tamno crvene boje, sa početkom drugog polugodišta školske 2018/2019. godine otišli su u istoriju. Ocene i izostanci učenika, broj održanih časova i ostali podaci sada će se unositi u elektronski (e-Dnevnik). U osnovnim i srednjim školama na teritoriji aleksinačke opštine od septembra prošle godine paralelno su se vodili i papirni i elektronski dnevnik, a tehničke uslove za korišćenje samo elektronskog dnevnika od samog početka drugog polugodišta stekle su OŠ „Vuk Karadžić” u Žitkovcu i dve aleksinačke srednje škole, Tehnička „Prota Stevan Dimitrijević” i poljoprivredna „Šumatovac”.

Direktor žitkovačke osnovne škole Milan Dinić ističe da će softversko vođenje kompletne školske administracije omogućiti nastavnicima, razrednim starešinama i direktorima da na brz i jednostavan način vode evidencijy o učenicima i napominje da će elektronski dnevnici eliminisati zloupotrebe.

‒ Svaki nastavnik je bio u obavezi da za roditelje napravi pristupne šifre i oni će imati uvid samo u ocene njihovog deteta. Prednost je i u tome što će predmetni nastavnici imati uvid isključivo u ocene iz svog predmeta. U slučaju gubitka podataka, mi kao škola nećemo imati nikakvu odgovornost, sve ide preko ministarstva, odnosno preko firme koja je zadužena za čuvanje podataka – kaže Dinić. 

Da su prednosti e-Dnevnika velike slaže se i Dragan Petković, direktor Tehničke škole „Prota Stevan Dimitrijević”, koji naglašava da će se ovom novinom odstraniti neke greške koje su se javljale oko unosa podataka u standardne dnevnike.

‒ Mi smo u našoj školi spremno dočekali elektronske dnevnike jer smo pre početka ove školske godine za nastavnike organizovali obuke kroz dva kvalitetna seminara. Te vežbe su bile od velike pomoći i nije bilo problema oko paralelnog upisa podataka u oba dnevnika tokom prvog polugodišta. S obzirom da je to dobro prihvaćeno od strane nastavnog osoblja, a u skladu sa preporukom ministarstva, doneli smo odluku da u drugom polugodištu koristimo isključivo elektronski dnevnik – kaže direktor Tehničke škole Dragan Petković. 

Ova novina, koja je za sada uvedena po preporuci Ministarstva prosvete, različito je prihvaćena od strane prosvetnih radnika. Oni koji su skoro ceo radni vek proveli sa crvenim dnevnikom, sa kojim su na neki način postali i emotivno povezani, kažu da su ostali bez svog „statusnog simbola”.

‒ Kao stari profesor mogu da primetim da je prisutan žal za jednim takvim procesom. Možda je bolje preći na elektronski dnevnik, međutim ukidanje dosadašnje prakse nošenja dnevnika neki od nas doživljavaju kao oduzimanje tog nekog statusnog simbola profesorima. Svako od nastavnika ima šifre za unošenje podataka iz odgovarajućih predmeta i one su nedostupne drugima. Onaj ko bude dao ili na neki način ‘izgubio’ šifru stvoriće velike probleme kolektivu – kaže Bratislav Simić, profesor fizike u Tehničkoj školi i dodaje da će reakcije đaka biti vidljive verovatno sa prvim ocenama. 

Očekuje se da će se uskoro i u drugim školama na teritoriji aleksinačke opštine koje su tehnički opremljene preći na elektronske dnevnike. Poučeni iskustvom iz Slovenije, gde su nakon ukidanja ipak odlučili da vrate papirnate dnevnike, ne možemo još tvrditi da u našoj zemlji crveni dnevnik definitivno odlazi u istoriju.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

9 − three =